50 anys al barri de Bufalà

El Col·legi Boix de Badalona anuncia que tancarà després de perdre el concert en l’etapa infantil

  • Des del Departament d’Educació expliquen que no poden autoritzar el tancament del centre perquè l’escola «té concertada tota la primària i la secundària»

  • En cas de confirmar-se el cessament d’activitat, 275 alumnes es veurien obligats a buscar un centre alternatiu en què estudiar el curs vinent

El Col·legi Boix de Badalona anuncia que tancarà després de perdre el concert en l’etapa infantil

GSV

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Responsables del Col·legi Boix de Badalona (Barcelonès), al barri de Bufalà, van enviar aquest dimarts 20 de juliol un comunicat a les famílies amb fills matriculats al centre anunciant que, després de més de 50 anys al barri, l’escola no obrirà les portes al setembre. La notícia ha suposat un terratrèmol en la comunitat educativa de la ciutat ja que, en el cas que es confirmi, obligaria 275 alumnes a buscar un centre alternatiu en què estudiar el curs vinent. A més, almenys 24 professors empleats, segons consta a la web del Col·legi Boix, perdrien la feina.

Segons assenyala el comunicat, a què ha tingut accés aquest diari, la causa del tancament és «la no-concertació per part del Departament d’Educació de l’etapa d’Educació Infantil» a causa de la falta d’alumnes a les aules motivada pel descens de la natalitat en els últims anys. El text afirma que la pèrdua d’aquest concert genera a l’escola «un greu problema de finançament» que fa que el centre badaloní «no sigui econòmicament viable».

Des de la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Centres Públics de Badalona (FAMPAS) assenyalen a aquest diari que van tenir notícia d’aquesta situació ahir a la nit i que aquest dimecres 21 de juliol han enviat «un correu a la inspectora», perquè a la zona «no hi ha prou places per escolaritzar tots els nens».

Al comunicat enviat, des del centre asseveren que havien portat a terme «diverses negociacions amb el Departament d’Educació amb l’objectiu de poder arribar a un acord i revertir la situació» al llarg de les últimes setmanes, però que no ha sigut possible.

Educació no autoritza el tancament

Fonts del Departament d’Educació expliquen que ja han traslladat a la titularitat de l’escola que no poden autoritzar el tancament del centre ja que «té concertada tota la primària i la secundària» i que «ha de complir el concert». Així, des d’Educació assenyalen que des del Col·legi Boix van entrar per registre als Serveis Territorials una sol·licitud de tancament de tot el centre aquest dimarts 20 de juliol i que el Departament «no en tenia cap coneixement previ». «Continuarem en converses amb el centre per arribar a un acord per portar a terme un tancament progressiu», conclouen.

Per la seva banda, des de les seccions locals d’ERC i Junts, els dos partits que componen el Govern de la Generalitat, també han advertit que el centre no pot tancar de manera unilateral. «El Col·legi Boix ha perdut la línia d’infantil per falta d’alumnat, però les altres continuen mantenint-les», han incidit des d’ERC.

David Torrents, únic regidor de Junts al consistori badaloní, també s’ha expressat en la mateixa línia i ha transmès «tot el recolzament» a la Comunitat Educativa de l’Escola Boix i «tot el recolzament a l’Ajuntament i al Departament per trobar la millor solució per a tothom».

En relació amb el possible tancament de l’escola Boix, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha volgut «transmetre un missatge de tranquil·litat a les famílies». «Estem treballant amb la Generalitat per revertir aquest tancament i garantir que tots els nens i nenes estudiïn el pròxim curs en un centre pròxim», ha destacat Albiol.

Més de 50 anys a Bufalà

El Col·legi Boix de Badalona és un centre educatiu concertat ubicat al barri de Bufalà amb línies a infantil, primària i secundària i que funciona –o funcionava– des de fa més de 50 anys. «La història del nostre barri és la nostra pròpia història i, com a institució educativa, la nostra identificació amb l’entorn ha sigut total des d’un principi», recull la pàgina web del centre educatiu.

«Som una escola petita, familiar amb 54 anys d’ofici i amb moltes ganes de seguir i millorar», afirma encara la web de l’escola.

Notícies relacionades

Tot i que aquest diari ha mirat de posar-se en contacte amb els responsables del centre per diferents mitjans, en el moment de publicació d’aquesta notícia, no s’ha rebut resposta.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO