Urbanisme

Badalona inicia la demolició de l’antiga fàbrica Mobba

Albiol compara l’estat de l’edifici amb el de la nau incendiada del Gorg: «Era una bomba de rellotgeria»

Badalona inicia la demolició de l’antiga fàbrica Mobba

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’empresa encarregada de la demolició de l’antiga fàbrica de bàscules Mobba de Badalona (Barcelonès) ha començat a fer els treballs previs a la demolició. Abans que hi pugui entrar la maquinària pesant, els operaris hauran de buidar de rebutjos la nau i classificar tot aquell material que pugui ser perillós. En aquest sentit, l’alcalde, Xavier García Albiol, compara l’estat de l’antiga fàbrica amb el de la nau del Gorg, on van morir quatre persones en un incendi: «Era una bomba de rellotgeria que en qualsevol moment podria haver provocat una tragèdia».

La degradació de l’espai, no obstant, s’ha vist accelerada en els últims mesos, una vegada els artistes residents van abandonar els seus tallers davant l’anunci de demolició per part de l’Ajuntament. Muntanyes de runa que no existia fa tot just dos mesos, parets enderrocades i portes i baranes arrencades són alguns dels canvis més evidents a simple vista que hi ha hagut des del mes de maig a l’antiga Mobba. No obstant, des de l’Ajuntament asseguren que «ningú» ha tingut autorització per entrar-hi des del mes d’abril passat, quan se’n van anar els artistes.

«Aquest no és un problema de mesos, és un problema d’anys», insisteix Albiol. Durant la visita d’inici d’obres d’aquest dilluns, l’empresa encarregada dels treballs coincidia amb l’alcalde sobre el risc que suposa per a la seguretat de l’estat actual de l’edifici. Quant a l’estructura, en canvi, no s’han observat patologies greus que fessin pensar en el col·lapse de l’edifici.

Amb tot, Albiol assegura que la demolició de l’antiga fàbrica és una «bona notícia» per al conjunt de la ciutat i retreu als defensors de la Mobba que s’hi referissin com un espai per a la cultura tenint en compte l’estat «lamentable» de deixadesa i insalubritat. «Sorprèn com alguns podien defensar-la», va etzibar l’alcalde.

Retirada de fibrociment

A partir d’ara, una vegada iniciats els treballs previs, la previsió és que la neteja de l’espai s’allargui més d’un mes i, posteriorment, que la demolició pugui durar entre quatre i sis mesos. Entre d’altres, caldrà retirar de manera manual alguns materials contaminats de l’estructura de l’edifici, com el fibrociment.

Notícies relacionades

Paral·lelament, l’Ajuntament vol avançar amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la redacció de l’avantprojecte de la futura plaça que es dissenyarà al solar que alliberi la nau de l’antiga Mobba. La intenció del consistori és poder definir els detalls del projecte definitiu de la mà dels veïns.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO