Opinió

Com millor, millor

«La seguretat no es pot desvincular dels avenços tecnològics i hem d’utilitzar la tecnologia per prevenir, detectar i predir els incidents i fets delictius»

3
Es llegeix en minuts
Rubén Guijarro
Rubén Guijarro

Alcalde de Badalona

ver +

La inseguretat que estem vivint a Badalona no té precedents. Durant les últimes setmanes s’han cremat desenes de contenidors i cotxes a la nostra ciutat sense que ningú faci res per evitar-ho. Són multitud els missatges que rebo de veïns de tots els barris preocupats pel que està passant i és evident que no podem seguir així. Jo vull dir a l’alcalde que els greus problemes de seguretat són una realitat i que la seva obligació és posar-se a treballar per donar resposta a aquesta crisi que estan patint els veïns de Badalona, perquè no tenim guàrdia urbana. I punt.

Com us podeu imaginar, aquest discurs desmesurat, hiperbòlic i profundament populista no és meu. Pertany a l’actual alcalde de Badalona quan estava a l’oposició i intentava generar, un dia sí l’altre també, un clima de por constant en la ciutadania que deia voler protegir. En l’imaginari populista l’abisme mai està lluny i ell ser erigia com el salvador que aconseguiria posar-hi fi.

La realitat no sempre és com un vol o un ven. El dia 5 de maig, amb pocs minuts de marge, una persona va cremar cotxes i contenidors en diferents punts del municipi; un va ser just al costat d’una escola pública del barri de la Salut. Aquests fets no són excepcionals i s’han estat repetint durant moltes setmanes als diferents barris que formen Badalona.

Aquesta problemàtica no és exclusiva de la nostra ciutat, és cert. El que sí que hauria de ser exclusiu és la resposta que donem a aquests fets i com el govern municipal capgira aquest clima d’inseguretat que el mateix Partit Popular va potenciar per a benefici propi. La professionalitat de la nostra policia és inqüestionable, a qui qüestiona la ciutadania són aquells líders incapaços de donar resposta a les seves preocupacions. 

Els socialistes vam allargar la mà fa uns dies al govern i li hem fet arribar una bateria de mesures que estem segurs que milloraran de manera contundent les dades de delinqüència de la nostra ciutat. Són mesures reals que ja vam deixar dotades econòmicament amb una partida d’1,4 milions d’euros. El Sr. Albiol les té en un calaix i li hem demanat que les desempolsegui i es posi a treballar.

Noves tecnologies

La seguretat no es pot desvincular dels avenços tecnològics i hem d’utilitzar la tecnologia per prevenir, detectar i predir els incidents i fets delictius. La intel·ligència policial és bàsica per millorar en la resposta davant qualsevol contratemps i és aquí on hem de centrar tots els nostres esforços. La policia del segle XXI per la qual apostem i que ja vam iniciar en el nostre mandat disposaria d’un centre de control modern i eficient dotat amb un ‘software’ que ens permetria controlar en temps real tot el que passa a la nostra ciutat i disposar de totes les dades necessàries per respondre de forma ràpida i eficaç. La instal·lació d’una bona xarxa de sistema de càmeres de videovigilància ens ajudaria a tenir més ‘ulls’ als nostres barris per ajudar la nostra policia en la seva acció i, a més, donaria més seguretat als nostres veïns.

Notícies relacionades

No només són les dades que obtindríem amb aquesta modernització, el més important és el que faríem amb aquestes dades, perquè estiguin al servei del benestar de la ciutadania a través de la millora en l’operativitat i l’anàlisi dels indicadors. El model de la dreta és reactiu i pertany al passat. Desenes de policies de tot el món ja utilitzen el model Smart Policing amb molt bons resultats, i estic segur que aquest és el model que s’ha d’implementar a Badalona. Això és el que proposem als qui viuen del com pitjor, millor, i utilitzen la por com a arma electoral. Els socialistes pensem el contrari: com millor per a la ciutat, millor per a tothom.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO