SENSE LLOC ON ANAR

Albiol demana a la Generalitat que atengui les famílies desallotjades d'un edifici en ruïnes

L'oposició pressiona l'alcalde de Badalona perquè reallotgi les famílies en un equipament municipal

Les persones afectades manifesten la impossibilitat de trobar una vivenda al mercat privat

albiol

albiol

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EFE

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha exigit a la Generalitat que es faci càrrec de les famílies que van ser desallotjades de l’edifici demolit al barri de la Salut l’any passat i a qui, passats 11 mesos, l’ajuntament ha deixat de sufragar la manutenció i l’allotjament

Els cinc grups de l’oposició a Badalona s’han concentrat aquest matí amb les famílies afectades al costat del Viver i reclamen a l’executiu local que aculli a l’edifici municipal Víctor Balaguer les famílies que van perdre les seves vivendes en la demolició. Els partits de l’oposició demanen que es compleixi una moció aprovada en el ple de l’ajuntament en recolzament de les famílies afectades per la demolició en la qual se sol·licitava donar una resposta a la situació d’emergència de les persones afectades per la demolició de l’edifici en ruïnes.

En roda de premsa, Albiol ha asseverat que és competència de l’Executiu català atendre i donar resposta a les persones que es queden sense vivenda. «La llei permet actuar en situacions d’emergència, però no pot allargar en el temps els ajuts a un servei que no és competència de l’Ajuntament de Badalona sinó de la Generalitat», ha dit sobre la conjuntura dels veïns del passatge de la Torre número 16.

Per la seva banda, les famílies afectades manifesten la impossibilitat de trobar una vivenda en el mercat privat per la relació entre el preu i els seus ingressos i també per les condicions que les immobiliàries exigeixen.

Sense lloc on anar

El primer regidor també ha recordat que ahir el consistori va proposar alternatives temporals. D’una banda, es va posar en contacte amb la Generalitat per donar una resposta a les famílies amb menors a càrrec a través del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i, per a les que no tinguin nens, els va oferir acudir al centre d’acolliment municipal per a emergències habitacionals de Can Bofí Vell. No obstant, en un comunicat el consistori ja va assenyalar que a les famílies que «ocupaven il·legalment» algun dels pisos de la finca enderrocada el govern local no els brindarà cap solució.

En aquest sentit, ha afirmat que aquest matí, quan les famílies havien d’abandonar les pensions i apartaments on residien des de l’any passat, els treballadors dels serveis socials s’anaven a reunir amb tres afectats que havien pogut localitzar per concretar els ajuts, però han acabat no fent-ho per les «formes» en què hi han acudit.

Per la seva banda, Guanyem Badalona en Comú, que lidera l’exalcaldessa Dolors Sabater, ha titllat de «menyspreu» i «maltractament» que l’ajuntament no hagi atès les famílies aquest matí. «Després de les desqualificacions que s’han fet han patit un últim engany. Se’ls ha citat aquí i una vegada aquí no se’ls ha deixat entrar», ha lamentat Sabater.

Des de la plataforma Sant Roc Som Badalona denuncien que, després de finalment reunir-se avui amb els serveis de l’ajuntament, a les famílies amb fills «no se’ls ha ofert cap alternativa», ja que l’anunci respecte a l’allotjament al CUESB era «una cosa irrealitzable i que ni el mateix CUESB tenia clara» en el moment de l’anunci. Respecte a les persones sense fills, afirmen que els han comunicat que «han de buidar els trasters», on guarden les seves pertinences, «en tres dies» i que a Can Bofí «només hi poden anar amb una maleta».

Afectat per aluminosi

L’edifici afectat va haver de ser demolit a finals de l’any passat després que aparegués una esquerda de gran mida a la façana que va obligar a desallotjar molt de pressa els veïns de l’immoble i que, després de la caiguda d’una paret, va forçar a treure dels seus domicilis també inquilins d’edificacions limítrofes.

Notícies relacionades

Es tracta d’un edifici construït el 1967 consolidat segons la normativa urbanística del llavors Pla General Metropolità (PGM), que en els últims anys havia rebut diversos requeriments de l’ajuntament perquè fos reparat, ja que es trobava en estat deficitari i havia sigut construït amb bigues aluminoses.

Més notícies de Badalonaen l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA