SEGURETAT CIUTADANA

La Guàrdia Urbana de Badalona recuperarà la Unitat Omega amb trenta agents a partir del mes d'octubre

L'alcalde ha explicat que comptaran amb vuit efectius més en comparació amb l'etapa anterior i que també disposaran de més vehicles

Albiol s'ha compromès a reunir-se amb representants d'una nau ocupada a finals del mes d'agost si no hi ha conflictes

foto 3683617

foto 3683617

3
Es llegeix en minuts
ACN

La Guàrdia Urbana de Badalona recuperarà la Unitat Omega a partir del pròxim mes d’octubre amb una trentena d’agents destinats a «actuacions immediates a les zones on hi ha més conflictes». Així ho ha destacat aquest dimarts l’alcalde Xavier García Albiol, que ha assenyalat les ocupacions il·legals com a focus de bona part dels problemes de convivència.

Albiol ha exigit una modificació de la llei per acabar amb la «impunitat» de les ocupacions. L’alcalde de Badalona ha fet aquestes declaracions just davant d’una gran nau del barri del Gorg on viuen més d’un centenar de persones en situació irregular, fet que ha provocat moments de tensió amb alguns dels ocupes. Alguns dels integrants de la comunitat han discutit amb Albiol i han assenyalat que la majoria treballen i «volen progressar.

Garcia Albiol ha assegurat que recuperar la Unitat Omega és una «prioritat» del seu govern, recordant que ja va ser operativa en la seva anterior etapa com a alcalde. «És una unitat que té el recolzament d’una part molt important dels veïns perquè permet donar resposta als problemes d’ocupacions i delinqüència que requereixen actuacions immediates», va afirmar, mentre ha criticat que el govern de Dolors Sabater la dissolgués el 2015.

30 agents

L’alcalde, que ja va anunciar que recuperaria aquesta unitat policial tan aviat com va ser investit al maig, ha detallat aquest dimarts que obriran ben aviat un procés intern al cos de la Guàrdia Urbana per destinar 30 efectius –28 agents i dos responsables policials–. Seran vuit efectius més en comparació amb la Unitat Omega de l’etapa anterior i també disposaran de més vehicles.

Alhora, Albiol ha destacat que patrullaran de 19 h a 7 h «a les zones on hi ha més conflictes de delinqüència i pisos ocupats on les màfies actuen amb més presència». «És l’objectiu primordial», va remarcar, assegurant que la nova divisió policial «no és una unitat antiavalots, sinó d’actuació immediata».

Els ocupes, focus dels conflictes al carrer

Els detalls de la Unitat Omega els ha donat en una atenció a la premsa a peu de carrer davant la nau ocupada del carrer de Guifré del barri del Gorg, on fa més de cinc anys que viuen desenes de persones en situació irregular. Actualment, conviuen més d’un centenar d’ocupes.

Segons l’alcalde, a la nau es consumeix droga i s’hi trafica, hi ha dos bars irregulars i també s’exerceix la prostitució. «Els últims anys han arribat persones violentes que han controlat l’espai», ha assegurat. També ha afirmat que bona part dels ocupes viuen a la nau abandonada «perquè han creat el seu ‘modus vivendi’» a base d’activitats delictives.

«Hi ha una gran impotència perquè no es pot actuar de manera immediata, ja que l’Ajuntament no pot entrar i posar ordre per acabar amb les situacions conflictives», apunta Garcia Albiol, que ha instat el PSOE i Unides Podem a afrontar «una modificació legislativa urgent perquè ocupar una vivenda o local a Espanya no surti gratis». «Fins que no se’ns deixi entrar per actuar de forma definitiva, el problema no es resoldrà», ha insistit.

Una tesi que han subscrit alguns veïns concentrats a la zona coincidint amb la visita de Garcia Albiol. El Felipe, veí del barri, ha reafirmat que la nau és l’origen dels problemes de convivència que s’han repetit en els últims anys, amb diverses baralles, robatoris i un tràfic constant de drogues. Ha definit la situació com a «inaguantable», mentre ha remarcat que «no és un tema de racisme ni tampoc polític, sinó de convivència veïnal».

Reunió amb els representants de la comunitat

La presència d’Albiol i les càmeres de televisió han enervat els ocupes de la nau, que han esbroncat l’alcalde persistentment. La Cristina, una de les habitants d’aquest espai abandonat, ha reclamat que no s’assenyali la comunitat com l’origen dels conflictes del barri i ha defensat que la majoria d’ocupes treballen i «volen progressar».

Notícies relacionades

Després d’una intensa conversa amb diversos habitants de la nau, amb moments puntuals de tensió pujats de to, l’alcalde s’ha compromès a reunir-se amb representants de la comunitat a finals del mes d’agost si no es produeix cap conflicte a la zona durant els pròxims 15 dies.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA