UN ACOSTAMENT PROTOCOL·LARI

El PSC anuncia que "respectarà la proporcionalitat" al cartipàs de Badalona

El paper i representació del PP d'Albiol genera rebuig entre els grups sobiranistes, que han demanat als socialistes negociar en bloc

d9 q4jax4aa9mjq

d9 q4jax4aa9mjq

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Aquest dimecres, a les 11 del matí, a l’edifici del Viver de Badalona, el PSC ha convocat tots els grups municipals a una reunió per buscar consens en l’aprovació del cartipàs.

Ha sigut un primer acostament protocol·lari de presentació –que no ha comptat amb les caps de llista de cada formació–, i en el qual els socialistes han volgut que hi fossin presents tots els partits polítics “per tenir el màxim consens possible en l’aprovació del cartipàs, eina imprescindible per al mandat”,ha explicat la regidora de l’Àmbit de Recursos Interns, Participació i Vivenda, Teresa González. 

El cartipàs defineix, entre d’altres, la distribució per àrees o regidories del govern local, així com cadascuna de les regidories i quines funcions li corresponen desenvolupar. I tot i que aquest migdia no s’ha pres cap decisió sí que han transcendit dos detalls clau. 

El primer és que un dels temes crucials del cartipàs serà la modernització de l’administració badalonina (sobre la qual sembla que hi ha un consens generalitzat, de moment); i el segon és que les forces d’esquerres ja han anunciat al PSC que volen negociar en bloc i no per separat. “Hem assistit a la reunió amb una voluntat d’acció conjunta entre ERC, Guanyem, JuntsxCat i els comuns, i així l’hi hem traslladat al partit socialista”, han explicat fonts d’Esquerra Republicana a EL PERIÓDICO.

Les mateixes fonts d’ERC també han comentat a aquest diari que durant la reunió han volgut mostrar la seva contrarietat al grup d’Álex Pastor perquè “no hagi correspost” al seu “acte de responsabilitat política” a l’investir l’alcalde socialista i per haver d’asseure’s “en una mateixa mesa de negociació amb el Partit Popular”. 

“Això d’avui ha sigut una reunió protocol·lària, en la qual entenem que el PP hi ha de ser, però a partir d’ara el PSC ha de decidir qui vol que sigui el seu soci preferencial”,han advertit fonts d’ERC.

En aquesta mateixa línia també s’han expressat fonts de Guanyem, que han afirmat que tots els organismes de governança del municipi “han de ser proporcionals”, però “únicament amb les forces polítiques que van recolzar la investidura de Pastor”. 

Modernització de l’administració

Segons els socialistes, en el que de moment sembla que ja hi ha un consens previ és que el futur cartipàs incideixi especialment en l’eficiència i l’agilitat de l’administració municipal.

Això significa, d’una banda, congelar els salaris dels regidors, deixant-los en unes xifres similars als del mandat anterior de l’exalcaldessa Dolors Sabater; i, per l’altre, modernitzar l’estructura i l’organització de l’administració, convertint-la en un model més gerencial, amb més càrrecs directius, segons apunta el PSC.

Unes iniciatives que, d’altra banda, des de Guanyem reclamen com a seves. “En el seu moment, durant el mandat de Sabater ja vam encarregar un estudi que va revelar diverses carències en l’administració i vam fer una proposta que el PSC va rebutjar; i ara s’adonen que era una cosa necessària”, lamenten.

Govern municipal

Quant a la constitució d’un govern municipal que incorpori altres formacions a part de la dels socialistes, tant Guanyem com ERC han volgut aclarir que, de moment, això “no és una prioritat” perquè “ara el que toca és parlar de governança i assegurar que el cartipàs es posi en marxa per no paralitzar la ciutat”,han explicat des de Guanyem. “Primer s’ha de prioritzar la visió de ciutat i després ja es veurà qui entra en el govern i qui no”,han afegit fonts d’ERC.

Notícies relacionades

Per la seva part, els socialistes han recalcat la idea d’incorporar les dues regidores de Badalona en Comú Podem en el govern municipal, “tot i que ara per ara tot s’ha de veure i només hem començat a caminar”, expliquen a aquest diari. Unes aventures que, d’altra banda, tenen un termini d’acabament d’aquí a menys d’un mes perquè se celebri el ple del cartipàs i, de moment, les altres formacions asseguren que no han sigut convocades en cap altra negociació.

Més notícies de Badalona