CAMINS DE RONDA / 10

Palamós: Entre s'Alguer i la Fosca

LA VISITA. La ruta surt de la platja del Castell fins al prodigi de la petita cala s’Alguer, declarada conjunt històric d’interès nacional. D’allà, l’itinerari rehabilitat s’obre pas fins a la badia de la Fosca.

Les antigues barraques de pescadors de la cala s’Alguer.

Les antigues barraques de pescadors de la cala s’Alguer. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
XAVIER FEBRÉS

El pregoner de l’any passat de la festa major de Palamós va manifestar que el tram de costa d’aquest municipi comprès entre cala s’Alguer, cala Canyers i cala Estreta era per a ell el lloc més bonic del món. També per a mi i alguns més, sense cap més pretensió que la llibertat de gustos i la certesa sobre el fonament d’aquest.

Un vell camí de ronda de tres quilòmetres surt cap a la cala s’Alguer des de la platja del Castell, salvada de la urbanització per un dels primers –i últims– referèndums municipals urbanístics convocats a Palamós el 1994. Els pins amaguen el llegendari Mas Juny,del pintor Josep M. Sert i, després, dels germans Puig Palau, així com diverses construccions adjacents de la mateixa finca, entre les quals despunta el Mas Castell, construït per l’arquitecte Raimon Duran Reynals per a Albert Puig Palau, eltío Albertode la cançó de Serrat. El mateix arquitecte i el seu continuador Lluís Nadal Oller van deixar al passeig de la Fosca un model del que hauria pogut ser la construcció estiuenca abans de les barbaritats del boom.

Notícies relacionades

A l’ombra de la Pineda d’en Gori, el prodigi de la petita cala s’Alguer, amb les seves antigues barraques de pescadors reutilitzades amb colors vius, ha estat declarat conjunt històric d’interès nacional, encara que el títol soni ampul·lós en excés davant la senzillesa que constitueix el seu principal mèrit per integrar-se en l’entorn de forma tan excepcional. És un racó ingràvid i arcàdic per viure per un instant el vell somni de la vida lliure, on últimament he sentit l’accent dominicà i filipí de les empleades del servei domèstic.

A partir de la cala s’Alguer, el mateix itinerari rehabilitat s’obre pas fins a la Fosca. A un extrem del passeig marítim de la Fosca, unes escales condueixen fins a les ruïnes del castell de Sant Esteve de Mar, des d’on es pot disfrutar d’unes esplèndides vistes sobre el litoral des del cim del promontori que separa la badia de la Fosca de cala s’Alguer, dues celebritats tan pròximes i al mateix temps tan contrastades.