MOSTRA DE DIBUIXOS, AMB UN CINEFÒRUM, SOBRE LA VISIÓ FEMENINA D'UNA DURA SOCIETAT PATRIARCAL

L'Afganistan, vist per les seves dones

LAfganistan, vist per les seves dones_MEDIA_3

LAfganistan, vist per les seves dones_MEDIA_3

1
Es llegeix en minuts

CRJ Mas Fonollar.

Sant Jeroni, 1.

Santa Coloma de Gramenet.

L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) és una entitat catalana que va néixer l'any 2000 per recolzar col.lectius de dones afganeses que van crear, de manera totalment clandestina, escoles per a dones i nenes en l'època dels talibans, quan el seu accés a l'educació estava prohibit. Fa cinc anys, aquesta associació va proposar a 26 dones afganeses que fessin dos dibuixos, un en què reflectissin el seu passat i un altre per mostrar com volien que fos el seu futur. De les seves mans, en van sortir imatges que reflectien dos mons completament oposats. Violència, submissió i maltractament són la tònica de la seva vida passada, i en canvi, una vida alegre i en pau és el que més anhelen.

El resultat d'aquest exercici és l'exposició Golha ('flors' en persa), que es pot visitar, fins al 9 d'abril, al CRJ Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet. Les flors tenen un gran simbolisme: tant poden significar mort i guerra com esperança i pau. A més, sobre una de les lones es projectarà un documental en què es mostra el desenvolupament del projecte, des que les dones comencen a dibuixar fins que parlen a la càmera per explicar el significat de les seves pintures.

Una altra part de l'exposició consta d'uns plafons editats per l'Afghan Women's Network (AWN), una xarxa de dones formada per més de 65 entitats del país que treballen per defensar els drets i la igualtat d'aquestes dones, tal com es manifesta en la constitució de l'Afganistan, i que ASDHA recolza. En els plafons s'expliquen conceptes polítics i socials que serveixen per entendre millor la realitat de milers de dones.

Notícies relacionades

SITUACIÓ A DEBAT

Per completar aquesta mostra, demà, dia 18, a les 19.30 hores, hi haurà un cinefòrum en el qual es projectarà el documentalLandai, que explica la història de Nadia. A causa de la mort dels homes de la seva família i per la dificultat que tenen les dones afganeses per treballar, Nadia va haver de fer-se passar per un home per trobar feina. El debat posterior tractarà sobre com la guerra radicalitza el masclisme en una societat patriarcal com la de l'Afganistan.