EL MUSEU DE L'EXILI EXHIBEIX FOTOS DE MANUEL MOROS SOBRE L'ÈXODE REPUBLICÀ

L'amarga fugida del 39

Refugiats esperen passar a França per Portbou-Cervera de la Marenda, el 5 de febrer del 1939.

Refugiats esperen passar a França per Portbou-Cervera de la Marenda, el 5 de febrer del 1939. / MANUEL MOROS COPYRIGHT FONS PENNEFF

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
GIRONA

Museu Memorial de l'Exili. Major, 43. La Jonquera.

De 10 h a 18 h.

Els primers dies del gèlid mes de febrer del 1939, quan les tropes del general Franco ja havien ocupat Barcelona i assetjaven Girona, mig milió de persones van travessar la frontera amb França per fugir de la venjança i la repressió feixista. Aquest exèrcit desarmat, format per combatents i civils, va haver d'enfrontar-se a la cruel batalla de l'exili en unes condicions inimaginables en els nostres dies.

Quan estan a punt de complir-se 70 anys d'aquell drama, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Alt Empordà) inaugura una exposició del fotògraf i pintor Manuel Moros, en què es dóna testimoni del patiment i el desemparament en què van quedar els perdedors de la guerra.

Notícies relacionades

La mostra, titulada Febrer 1939. L'exili dins la mirada de Manuel Moros, presenta 80 fotografies inèdites de l'artista francès d'origen colombià, que residia a Cotlliure quan es va produir l'èxode republicà. Les imatges són un testimoni directe del patiment dels supervivents de la guerra que van haver de travessar la frontera i del seu internament forçós als improvisats camps de refugiats que les autoritats franceses van construir enmig del no res.

Aquest impressionant reportatge fotogràfic dels vençuts va estar amagat durant l'ocupació alemanya de França i posteriorment va quedar en l'oblit, fins que un incident fortuït va permetre recuperar-lo. Una part de les instantànies es van trobar amagades en un jardí d'una casa de Cotlliure. L'any 2003 es van poder veure només quatre imatges d'aquest reportatge fotogràfic en el marc d'una exposició sobre les Brigades Internacionals.