Aurelia Bustos, oncòloga i fundadora de MEDBRAVO

Amb un peu en la medicina i un altre en la intel·ligència artificial

Des que va esclatar la Covid col·labora en un estudi per a la detecció precoç de la pneumònia a partir de les radiografies

Amb un peu en la medicina i un altre en la intel·ligència artificial
4
Es llegeix en minuts

Oncòloga, enginyera informàtica i doctora en intel·ligència artificial. Aurelia Bustos és enèrgica, persistent i té una capacitat innata per convertir els reptes que ha trobat al seu camí en impuls per aconseguir les seves metes. Aquesta investigadora alacantina ha obert una innovadora via amb la tecnologia per explorar infinitat de possibilitats que contribueixin a millorar la medicina. Va fundar la plataforma Medbravo, seleccionada el 2015 d’entre més de 300 empreses emergents europees en e-Health. L’objectiu era donar resposta a la falta d’opcions terapèutiques per als malalts de càncer. Es tracta d’una carta de presentació en la qual cada centre sanitari fa visible la seva trajectòria investigadora sobre el càncer i les seves àrees d’experiència a través de tecnologia basada en intel·ligència artificial. Ara, amb la Covid, Aurelia Bustos continua combinant la perseverança amb la força de voluntat i ha centrat els seus esforços en un quadro de comandaments perquè els metges puguin analitzar la pandèmia. En el conjunt de factors que han propiciat el seu èxit, l’oncòloga destaca en primer lloc el seu entorn. «De qui t’envoltes i el recolzament que reps és essencial», assegura.

El 1997 Aurelia Bustos va acabar els seus estudis de Medicina i el 2002 es va especialitzar en oncologia. Va triar aquesta branca perquè estava fascinada amb la recerca. Entendre el càncer implicava tenir una perspectiva global de la biologia. Conscient de la complexitat d’aquesta malaltia i de la necessitat d’un enfocament multidisciplinari, el 2006 va començar els seus estudis d’Enginyeria Informàtica per unir els dos camps i poder aplicar les noves tecnologies a la lluita contra el càncer. En aquell moment ja acumulava infinitat de guàrdies als hospitals de Sant Joan, Vistahermosa i Elx. Aquell mateix any va obtenir el segon premi nacional al millor expedient acadèmic en Enginyeria Informàtica. Va completar el seu expedient acadèmic amb un doctorat en Intel·ligència Artificial a la Universitat d’Alacant. També va incorporar la música a la seva formació i va arribar a treure el final de grau superior de guitarra clàssica amb el mestre José Tomás, al qual considera el seu gran mestre i la seva font d’inspiració.

Moguda per la necessitat de donar transparència a la informació d’estudis clínics per obrir les opcions als pacients, el 2014 va fundar Medbravo com a xarxa ‘online’ d’assajos clínics de càncer per fer arribar els avanços científics del laboratori al pacient. L’objectiu era aplicar mètodes d’intel·ligència artificial tant per organitzar la informació dels estudis sobre el càncer com per a l’aprenentatge automàtic dels criteris d’elegibilitat dels estudis, a fi de facilitar la participació de pacients oncològics a través d’una xarxa ‘online’ sense fronteres geogràfiques de pacients, investigadors i metges. Fins al 2016 l’alacantina va exercir com a oncòloga, però ara es dedica de ple a la recerca, especialment a l’aplicació de la intel·ligència artificial en relació amb la investigació i la pràctica clínica.

El 2018 va publicar PadChest, el conjunt de dades més gran a escala mundial fins a la data de radiografies de tòrax. En definitiva, alguns dels seus projectes més destacats són l’aplicació de la intel·ligència artificial en el camp dels assajos clínics i en el processat de llenguatge natural i el desenvolupament d’eines d’etiquetatge d’estudis de radiologia que han permès elaborar l’esmentat banc de dades de radiografies toràciques d’accés obert a la comunitat científica. Aquest innovador sistema es caracteritza per comptar amb el més gran nombre d’etiquetes del món extretes dels estudis tant de localització anatòmica com de diagnòstics i troballes radiològiques en tòrax.

Molt enfocat tot al camp dels assajos clínics

En aquests moments, Medbravo el forma un grup de professionals de la salut multidisciplinaris i enginyers d’intel·ligència artificial de primer nivell, decidits a accelerar els avanços en salut amb un enfocament en oncologia i assajos clínics. Entre les seves principals funcions es troba la d’apoderar les principals organitzacions de recerca i salut amb solucions d’intel·ligència artificial i tecnologia informàtica per transformar les dades biomèdiques en coneixement.

A més de treballar a Medbravo, ha impulsat un màster ‘online’ a través de l’Institut d’Intel·ligència Artificial, que té per objectiu la formació i capacitació de qualsevol persona que vulgui aplicar aquesta tecnologia al seu àmbit professional sense necessitat de tenir coneixements tècnics. En aquesta edició ja ha arribat al límit d’inscrits i ben aviat n’impulsarà un altre especialitzat en salut.

Notícies relacionades

A més, des que va esclatar la pandèmia del coronavirus, Aurelia Bustos col·labora amb una iniciativa per al diagnòstic i detecció precoç de la pneumònia a partir de les radiografies de tòrax, així com en un ambiciós estudi sobre els fàrmacs que ofereixen millors resultats per a la Covid. A més, el seu equip ha recuperat tots els historials mèdics d’un total de 12 departaments de salut per poder fer models predictius.

Aurelia Bustos defensa la necessitat de donar facilitats perquè els facultatius puguin investigar més i en millors condicions. En aquests moments la pressió assistencial no ho permet. No hi ha dubte que la ciència juga un paper fonamental en les nostres vides. Pels milions de vides que depenen d’aquesta tasca, Aurelia Bustos ha deixat clar que la recerca és «un compromís de tots per a tothom».