L’opinió d’Immune Technology Institute

El futur serà tecnològic, o no serà

  • Els pronòstics parlen que a Espanya la tecnologia generarà 650.000 llocs de treball en els pròxims 10 anys

El futur serà tecnològic, o no serà

Unsplash

2
Es llegeix en minuts
Juan Riva de Aldama
Juan Riva de Aldama

CEO i fundador d'Immune Technology Institute.

ver +

De sobte, sense previ avís, ens vam veure obligats a quedar-nos a casa. Sense poder sortir. Simulant un despatx a la cuina. Reunions virtuals. Cafès a distància. Teletreball. Formació virtual. Els CTOs de les companyies i centres educatius es van convertir en veritables herois, mirant de migrar i traslladar empreses, institucions o centres al núvol en temps rècord. El mateix temps que ens va costar adonar-nos de les nostres carències: falta de professionals qualificats en vocacions STEM, escassa conscienciació sobre la veritable transcendència de la tecnologia en les nostres vides, limitada formació en habilitats digitals en edats primerenques, mitjanes i adultes.

Si alguna cosa ens ha ensenyat aquest escenari de revolució tecnològica i digital accelerada, és que aquesta tecnologia és i serà un dels eixos i motors per al desenvolupament i competitivitat del nostre país. I no hi ha temps per perdre. Les dades parlen per si soles: segons l’‘Informe de Fundació Telefónica’, només el 31% dels espanyols té les capacitats necessàries per treballar en un entorn digitalitzat; només el 55% de la població espanyola compta amb habilitats digitals bàsiques. I tot això, malgrat que els números ja deixaven entreveure la necessitat d’incorporar perfils tecnològics a les companyies.

Segons recull l’informe ‘The State of European Tech 2020’ publicat per Atomico, el 6,4% de les ofertes d’ocupació durant l’any 2020 té correlació amb professions lligades a la tecnologia. La demanda d’aquests perfils, així mateix, ha augmentat un 29,5% des de l’inici de la pandèmia. El present i el futur segueixen pel mateix camí: per cada ocupació destruïda, es preveu que la tecnologia crearà 2,4 llocs de treball de la denominada «nova economia». Els pronòstics ens diuen que a Espanya la tecnologia generarà 650.000 llocs de treball en els pròxims 10 anys.

I segons les dades extretes del Fòrum de Davos d’aquest mateix any, Espanya pot ser el país més afavorit en cas d’apostar pel desenvolupament de les competències digitals en la pròxima dècada: un augment addicional del 6,7% de l’economia espanyola i ni més i ni menys de 132.000 milions de dòlars d’increment en el PIB.

Notícies relacionades

Avui, aprofitant la celebració del Dia del Programador, a més de felicitar i agrair la seva feina durant aquest període insòlit, volem fer una crida a tota la societat perquè anem junts en aquest camí de la recuperació tenint en compte les dades esmentades. El futur serà tecnològic i digital, o no serà. És el moment de fer caure mites sobre la formació tecnològica, d’eliminar tot biaix de gènere, de buscar noves maneres de dissenyar itineraris educatius lligats a la tecnologia, de deixar d’estigmatitzar i qualificar aquests professionals de frikis que es passen el dia davant de pantalles... I, sobretot, és moment d’humanitzar la tecnologia i entendre-la com l’eina al servei d’una societat més avançada i desenvolupada; com l’eix transversal a qualsevol activitat econòmica; el pilar de la nostra sanitat i indústria. La tecnologia és també salvar vides i el futur de la nostra joventut.

Deixem de veure la tecnologia com a enemiga de la humanitat per convertir-la en l’aliada per a l’ocupabilitat i la competitivitat. Ocupabilitat per als ja fets servir, ocupabilitat per als futurs líders del país. 

Temes:

Ocupació