Llocs de treball verds

Quan el clima crea ocupació

En la pròxima dècada Espanya generarà dos milions de llocs de treball vinculats al medi ambient

Quan el clima crea ocupació
3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

La pandèmia ha accelerat la preocupació de la societat, empreses i institucions respecte al medi ambient i ha recordat la necessitat de preservar les bases en què se sustenta el benestar: els recursos naturals i el clima. En aquesta línia, l’economia verda s’ha convertit en el fonament sobre el qual recolzar la recuperació econòmica, laboral i social.

Més enllà del reciclatge i la reutilització de productes, aconseguir la transició cap a una economia sostenible comporta un replantejament de tot el sistema productiu. Des del disseny i la fabricació fins a la distribució. Per a això, és necessària l’aparició de nous perfils professionals relacionats amb aquesta matèria. I en fan falta bastants. Les previsions de l’Organització Internacional del Treball (OIT) apunten que, de cara al 2030, s’hauran creat 24 milions de professions vinculades amb la sostenibilitat i el medi ambient.

Espanya no es queda enrere i també s’ha submergit en aquesta tendència. Ja a finals del 2019, l’economia verda era responsable de més de mig milió de llocs de treball, un 2,5% de l’ocupació total. I la xifra es podria triplicar en els pròxims deu anys. Fernando Prieto, CEO de l’Observatori de la Sostenibilitat, estima que per a l’any 2030 «hi haurà dos milions de llocs de treball verds al nostre país».

Des de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic especifiquen set àmbits en què més serà latent l’aparició de noves professions en els pròxims anys: la construcció i rehabilitació d’edificis eficients, el sector energètic, l’economia circular, la gestió de residus, l’ecodisseny, el transport i logística sostenible, i el turisme. «Sempre amb la innovació i la tecnologia com a base», afegeixen. Però, ¿quins seran els perfils concrets que més es demanaran?

Lidiar amb la meteorologia

Respecte al sector de la construcció, Prieto apunta la necessitat de nous perfils dirigits, més que a la lluita contra el canvi climàtic, a l’adaptació a les seves conseqüències, com, per exemple, l’augment de les temperatures a les ciutats. «Seran necessaris treballs per a la instal·lació de cobertes verdes, així com professionals que ajudin a lidiar amb els fenòmens meteorològics extrems», especifica el CEO de l’Observatori de la Sostenibilitat.

Quant a la resta d’activitats on es preveu un creixement de demanda, des d’Infoempleo destaquen l’expert en energies renovables com un dels perfils que més buscaran les empreses. Si parlem d’un enginyer especialista en el sector, el seu sou se situa entre els 45.000 i 50.000 euros anuals, mentre que els consultors poden cobrar entre 36.000 i 70.000 euros anuals.

En sectors com el transport, el consultor en logística sostenible encapçalarà les ofertes d’ocupació, tot i que en general, dins d’aquesta indústria, la necessitat de professions guiades a la responsabilitat amb el medi ambient es tradueix en 210.000 nous llocs de treball, segons un informe elaborat en conjunt per la Fundació Biodiversitat i l’Observatori de la Sostenibilitat. 

Com apuntaven des d’aquesta última entitat, l’ecodisseny serà una indústria en auge. Un professional d’aquest tipus s’encarrega d’incorporar criteris ambientals en la fase de concepció i desenvolupament d’un producte o servei. La seva franja salarial inicial està entre els 24.000 i 30.000 euros anuals. D’altra banda, hi ha l’especialista en economia circular, encarregat que els productes o serveis d’una empresa que surten al mercat es fabriquin tenint en compte els criteris de sostenibilitat.

Dins de les empreses de qualsevol sector començarà a agafar rellevància l’analista de solucions i projectes, encarregat d’analitzar quines activitats poden ser perjudicials per a l’empresa i «transformar-les en solucions més sostenibles», asseguren des d’Infoempleo; i el de tècnic de prevenció de riscos laborals, qualitat, medi ambient i RSC.

Notícies relacionades

Si mirem el sector del medi ambient pur, l’enginyer ambiental és un altre dels perfils que comencen a demanar més les companyies. En aquest cas els professionals més ‘júniors’ cobren una mitjana de 26.000 euros anuals.

A Espanya ja s’han posat en marxa accions per impulsar la creació d’aquestes professions. Un bon exemple d’això són els gairebé 20 milions d’euros que la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha destinat a dos programes d’ajudes per a empreses que busquen generar ocupació que impulsi l’economia verda i blava.