agricultura de precisió

Així és l’empresa emergent que fa l’agricultura més sostenible

Aquesta empresa emergent crea sensors intel·ligents per implantar als camps de cultiu i mesurar paràmetres com la quantitat d’aigua al regar

La Comissió Europea reclama una agricultura de precisió a través de la seva estratègia ‘De la granja a la taula’

Així és l’empresa emergent que fa l’agricultura més sostenible
3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

La sostenibilitat i la tecnologia estan arribant fins als camps de cultiu. Un sector tan tradicional com és l’agrícola s’ha d’adaptar als canvis tecnològics per complir les regulacions que s’estan duent a terme, tant a nivell nacional com europeu.

Per això, PRISMAB, una empresa emergent espanyola especialitzada en tecnologia agrícola, ha creat una solució per facilitar aquesta tasca als treballadors del camp del nostre país. En concret, crea i comercialitza sensors intel·ligents per implantar als camps de cultiu i així poder mesurar diferents paràmetres que fins aleshores només es podien calcular a través d’eines que eren difícils d’utilitzar i amb preus molt alts.

Aquest era un dels principals problemes que tenien els agricultors. Així ho explica Antonio Pastor, CEO de PRISMAB, que assenyala que «el camp no deixa de ser una fàbrica d’aliments i, al contrari de qualsevol altra indústria, en aquesta no s’estaven mesurant els factors que activen la qualitat i la producció».

Agricultura de precisió

En concret, aquestes eines d’alta tecnologia permeten mesurar els paràmetres agronòmics més importants que fins ara «eren invisibles per a molts agricultors» i que poden ajudar en la presa de decisions de la producció, com ara l’aigua que hi ha al terra per saber quan s’ha de regar, la salinitat per veure quan o quant abonament s’ha d’aportar, la temperatura de la rosada i l’esforç que ha de fer la planta per hidratar-se. 

Aquesta manera de treballar al camp, anomenada agricultura de precisió, augmenta la producció i la qualitat dels productes a un preu més baix. «Hem observat que algunes explotacions han aconseguit augments en la seva producció d’entre un 5% i un 10%. I això ho han aconseguit amb una despesa inferior que la que venien tenint fins ara», explica Pastor.

Quant a la instal·lació, el conseller delegat de l’empresa emergent assegura que és «molt senzilla i en menys d’un minut» estan llestos per transmetre la informació de manera automàtica, sense necessitat d’Internet ni corrent, a una aplicació a la qual l’agricultor podrà accedir des del seu telèfon mòbil o ordinador. 

Aquest és un altre problema a què s’enfronten els treballadors del camp: la fractura digital, ja que de res serveix tenir tota aquesta informació si no se sap interpretar. Segons narra Pastor, l’agricultura s’ha concebut sempre d’una manera tradicional, ja sigui de pares a fills o entre coneguts del poble, i un dels esforços d’aquesta empresa emergent és el de trencar aquesta barrera. «Hem vist que els agricultors són uns supervivents. Tenen una capacitat d’adaptació increïble», assegura Pastor. 

Una adaptació que molts s’han vist obligats a dur a terme a causa de les noves regulacions que s’han començat a implantar a part del nostre país. Un exemple d’això ha sigut la nova llei 3/2020 de recuperació i protecció del mar Menor, per la qual el Govern de la Regió de Múrcia obliga els agricultors de la zona a tenir implantats diferents sensors a partir del febrer.

En concret, la regulació determina comptar amb dispositius per al mesurament del volum d’aigua de reg, sistemes de monitoratge de la fertilització mineral i la instal·lació de sensors d’humitat, tensímetres o qualsevol altre dispositiu per a la seva utilització sistemàtica en la programació del reg i dur a terme una gestió eficient de l’aigua.

Malgrat que aquesta nova regulació requereix un gran canvi de mentalitat per als professionals del sector en molt poc temps, el CEO de PRISMAB adverteix que «no fer això està causant uns problemes mediambientals i socials molt grans».

‘De la granja a la taula’

En aquest sentit, la Comissió Europea reclama una agricultura de precisió a través de la seva estratègia ‘De la granja a la taula’, un projecte que busca garantir aliments saludables, assequibles i sostenibles; combatre el canvi climàtic, i vetllar per un rendiment econòmic just a la cadena alimentària. 

Notícies relacionades

Per garantir una producció alimentària sostenible, la Comissió té per objectiu reduir l’ús de plaguicides químics i fertilitzants en un 50% i en un 20%, respectivament, de cara al 2030, així com que el 25% de totes les terres agrícoles dels països membres es dediquin a l’agricultura ecològica.

Per a Pastor, aquesta acció «és molt necessària, a més té un impacte directe en el desenvolupament mediambiental que tenim ara mateix».