La primera convocatòria de projectes finalitza el 3 de febrer

‘Sandbox’: experiments financers sota control

L’entorn de proves legal més esperat per les entitats financeres espanyoles s’enlaira a la fi després de les traves polítiques i pandèmiques

Les empreses financeres tenen fins al 23 de febrer per presentar els seus projectes

‘Sandbox’: experiments financers sota control
4
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Alguns caixers ja permeten treure diners amb reconeixement facial. Una cosa que fa pocs anys semblava ciència-ficció, però que avui és possible perquè tecnologia i regulació han avançat juntes. Això no sempre passa i per això el Govern ha impulsat un ‘sandbox’ legal que permeti al sector financer continuar innovant amb el radar posat en els possibles canvis regulatoris que serien necessaris. És una cosa que ja hi ha en països com el Regne Unit, que va ser el pioner a llançar-lo a Europa el 2017.

‘Sandbox’ significa ‘caixa de sorra’; és a dir, la part del parc on juguen els nens per no fer-se mal. I així s’utilitza en el sector financer: és un espai de proves controlat i no desregulat per desenvolupar projectes que millorin la prestació de serveis financers. En el ‘sandbox’, aquestes innovacions estan supervisades per una comissió formada pel Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP).

Les empreses podran desenvolupar les seves innovacions en aquest entorn i la Comissió de Coordinació prevista en la nova llei de transformació digital del sistema financer les supervisarà durant sis mesos (prorrogables), i analitzarà les possibles friccions amb la regulació i els possibles efectes en la protecció dels consumidors o l’estabilitat financera. Els promotors podran així ajustar els seus projectes si adverteixen que generen riscos i el regulador també podrà acomodar la normativa si hi ha obstacles a la innovació. Perquè «moltes vegades no serà necessari crear una nova regulació per al projecte, sinó matisar-ne alguna de ja existent», afirma Jaime Bofill, soci del despatx Hogan Lovells. A més, assenyala que una vegada aprovada a Espanya, aquesta tecnologia es podrà utilitzar a la resta de la UE. 

L’aprovació definitiva del ‘sandbox’ ha trigat a arribar. Luis de Guindos va ser el primer que es va referir a la necessitat d’un sandbox el 2018, quan era ministre d’Economia, però el bloqueig polític va impossibilitar avançar. Finalment, el Consell de Ministres ho va aprovar el febrer de 2020... però va arribar la pandèmia i va caldre esperar a final d’any per veure la llum verda al Congrés i al Senat. El 13 de gener la Secretaria d’Estat del Tresor va obrir la primera convocatòria per a projectes.

Primers projectes

Per entrar en aquesta primera ronda (hi haurà dues oportunitats a l’any), les empreses tenen de termini fins al 23 de febrer, però ‘fintechs’ i bancs no han perdut el temps. Un exemple és Bankia que, en col·laboració amb la ‘fintech’ Finweg ha presentat un projecte per llançar una nova plataforma de pagaments digital amb ‘blockchain’ (tecnologia basada en la codificació de qualsevol transacció). El seu objectiu és la digitalització de xecs, pagarés, cartes de crèdit i altres mètodes de pagament comuns entre empreses.

 «Veurem molts projectes», destaca Rodrigo García de la Cruz, president de l’Associació Espanyola de Fintech (AEFI), que estima que en aquesta primera convocatòria hi haurà uns 40 projectes que es presentin, tot i que no tots passaran el filtre de la comissió, que tindrà un mes, prorrogable un més, per avaluar el projecte i emetre’n una valoració. Després, el Tresor comptarà amb 15 dies per emetre la resolució i el promotor del projecte comptarà amb tres mesos per subscriure el protocol amb les normes i condicions que tindrà el projecte. 

La innovació tecnològica augmenta l’atractiu de les entitats financeres espanyoles dins i també fora de les nostres fronteres. Segons el president d’AEFI, hi ha moltes companyies de l’associació que estan captant capital internacional per entrar en el ‘sandbox’ i desenvolupar productes. «Estem sent capaços que generi inversió de capital estranger en el nostre país, una cosa necessària en el moment actual,» explica García de la Cruz, que estima l’arribada de 1.000 milions d’euros en inversió en els pròxims anys. Amb aquestes novetats, considera que s’afavoreix la creació de nous models de negoci i que les entitats financeres accedeixin a la transformació digital.

Notícies relacionades

A més, l’aprovació d’aquest marc virtual legal de proves porta una altra bona notícia sota el braç: la creació d’ocupació de qualitat. S’estima que el ‘sandbox’ generarà gairebé 5.000 llocs de treball. I que a l’afavorir la competitivitat i el desenvolupament tecnològic provocarà la retenció del talent espanyol en empreses nacionals que apostin per la innovació en la indústria financera.

Qui quedi fora en aquesta ocasió, ben aviat tindrà una segona oportunitat: el projecte de llei del ‘sandbox’ marca que a l’any se celebraran dues convocatòries de projectes. Des d’AEFI estimen que la següent cohort podria obrir-se en el mes de juliol o setembre. «Projectes que ara no siguin prou madurs poden aplicar en la següent, perquè 6-7 mesos és suficient perquè la innovació no mori», diu Rodrigo García de la Cruz.