Emprenedoria

¿Emprendre sol? Millor acompanyat

  • Els primers socis solen ser amics, tot i que aquests projectes «no solen acabar bé», explica Alex Huertas, cofundador de Northweek (la marca d’ulleres de sol comprada per Hawkers)

2
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

L’emprenedoria s’ha convertit en una de les opcions de moltes d’aquelles persones que han perdut la feina a causa de la crisi sanitària. En aquest sentit, l’escassetat de treball va ser el principal motiu pel qual el 72,4% dels enquestats per a l’informe GEM Espanya 2020-2021 van decidir posar en marxa un projecte empresarial el 2020. Però, ¿és millor fer-ho sol o acompanyat? 

Els principals avantatges de començar un projecte en solitari és que ni cal retre comptes a ningú ni repartir beneficis, però per norma general aquest tipus de projectes no estan ben vistos als ulls dels inversors, ja que una de les coses que més valoren a l’hora d’apostar econòmicament per una empresa emergent és el seu equip. 

En aquest sentit, per a Alex Huertas, cofundador de Northweek (la marca d’ulleres de sol comprada per Hawkers) i membre de la llista 30 under 30 de Forbes, emprendre el primer projecte amb un equip darrere «serà complicat». La principal raó és que endinsar-se per primera vegada al món de l’emprenedoria amb un projecte nou fa que «no sàpigues quin equip necessites exactament». 

És per això que si s’està pensant a començar en solitari Huertas recomana fer-ho en una cosa que permeti fer-ho com a ‘freelance’, per exemple, com a ‘community manager’, dissenyador o editor, tot i que assegura que tots els negocis són susceptibles de ser iniciats per un sol emprenedor. 

Quant als projectes amb socis, Huertas explica que el més comú és que en el cas d’una primera empresa emergent es fundi amb un amic. 

«El primer projecte normalment sol iniciar-se a de jove, i tot transcorre de manera molt orgànica, ens nodrim del que tenim al voltant i del que coneixem pel nostre entorn, per això el més normal és que aquest amic amb què sols parlar de futurs projectes es converteixi en el teu primer soci», assegura Huertas. 

Entre els avantatges de tenir un soci hi ha el de tenir una segona visió de la situació, a més de poder suplir les carències que té un mateix. És a dir, algú pot ser el millor en disseny de productes innovadors però no tenir gaires capacitats socials ni de màrqueting per vendre’ls. Així mateix, la inversió inicial serà menor quan existeixen dos o més cofundadors. 

La importància del pacte de socis

Això sí, abans d’iniciar un negoci amb algú has de saber que «emprendre amb amics no sol acabar bé», assegura Huertas, i aconsella, sigui o no amic, firmar sempre un pacte de socis.

Notícies relacionades

«És un fet que els diners transformen les persones i una empresa es crea per fer diners, per això és molt important deixar clar abans de començar de quina manera es gestionarà l’àmbit econòmic de la companyia». Aquest sol ser un tema difícil de tractar quan l’amistat està pel mig, per això tenir uns objectius molt clars des del principi és el més important per a Huertas. 

Aquest document ha de detallar bé tot el relacionat amb l’empresa, ja que l’emprenedor afirma que per desgràcia hi ha gent que no està capacitada per a una aventura emprenedora, per això «cal estar preparat per quan sorgeixin els problemes amb els socis».

Temes:

Startups