Desestacionalització del sector

El turisme mira més enllà de l’agost

  • El mes estrella de l’estiu ja és història, però el sector, que ha millorat les seves previsions en aquell període, posa ara la vista en un vell objectiu, la desestacionalització

El turisme mira més enllà de l’agost

Activos

3
Es llegeix en minuts

Després d’una muntanya russa de previsions i expectatives que oscil·laven al ritme dels rebrots de la pandèmia i les consegüents restriccions per frenar el virus, el sector turístic valencià ha superat amb solvència la principal prova de foc. Malgrat quedar-se lluny dels nombres de visitants estrangers que rebia l’autonomia abans de la crisi sanitària, el viatger nacional ha respost i ha omplert en bona mesura aquest buit internacional. Excepte als enclavaments molt focalitzats al turista britànic, els hotels del País Valencià han reobert gairebé al 100%, els restaurants han omplert les terrasses i les platges han tornat a oferir imatges d’aquella vella i rendible normalitat.

Segons les dades de la Secretaria Autonòmica de Turisme, els establiments d’allotjament del litoral valencià han tancat el mes d’agost vorejant el 80% d’ocupació, 27 punts per sobre dels registres del 2020 i superant àmpliament el 66% que esperaven els mateixos professionals a principis de mes. 

Pel secretari autonòmic del ram, Francesc Colomer, les dades demostren «la fortalesa del sector turístic de la Comunitat i la seva capacitat de fidelitzar els turistes», i recolzen que l’autonomia i el sector han sabut vendre’s com una «destinació segura», l’atribut més demandat aquesta temporada, cosa que ha aconseguit que «l’agost es comporti com un mes d’agost», segons el mandatari.

Però l’estiu dura fins al 21 de setembre i aquest any l’objectiu és estirar-lo al màxim i lluitar per una quota de mercat que apunta a ser més suculenta que mai, ja que molts viatgers han optat per postergar les vacances a l’espera d’una millora epidemiològica. Segons un informe publicat aquesta setmana per l’agència de viatges ‘online’ Rumbo.es, les reserves per al setembre i octubre se situen un 20% per sobre de les de l’any 2019, i dos de cada tres espanyols que han contractat un desplaçament ho han fet a una destinació nacional.

Una previsió secundada també per Turisme i pel sector hoteler valencià. Segons Colomer, «l’estiu i agost no esgota el concepte d’indústria turística que perseguim, com la sostenibilitat, l’estabilitat i la desestacionalització», i destaca que «el setembre arrenca amb un percentatge de reserves bastant interessant, tenint en compte el patró de reserva actual de cada vegada reservar més a última hora», per això defensa que, «si no hi ha passos enrere des del punt de vista epidemiològic i si els mercats internacionals tornen, tindrem una tardor i un final d’any dinàmic».

Segons les xifres que gestiona el seu departament de cara a aquest període, les previsions són ocupar gairebé el 60% dels llits disponibles, pràcticament duplicant els índexs de l’estiu anterior. Per zones, València saltaria del 25% a gairebé el 55%; Castelló, del 20% al 56%, i Alacant, del 30% al 60%. Benidorm, d’altra banda, també dispara les seves expectatives del 30% al 65%. Les dades evidencien l’optimisme que per fi ha arribat al sector, però no recullen una de les millors notícies que ha rebut el turisme valencià l’últim any i mig, i que si es consuma milloraria sensiblement aquestes expectatives.

Aquesta setmana els mitjans britànics han anunciat que el Govern del Regne Unit està estudiant seriosament la possibilitat d’acabar amb el semàfor que regula les restriccions als viatges dels nacionals. Un sistema que ha desincentivat els desplaçaments del mercat emissor més gran de turistes de la Comunitat i que podria arribar a la seva fi a l’octubre.

Notícies relacionades

Segons les informacions, Espanya passaria a ser considerada zona verda, de risc baix, i se suprimirien pràcticament totes les restriccions. El president de la patronal hotelera valenciana Hosbec, Toni Mayor, ho té clar: «Si es confirma, estem salvats. Més ràpid o més lent, però arribaríem a xifres del 2019 per a aquest hivern». Segons el màxim responsable dels hotelers, l’ocupació a la Costa Blanca es dispararia fins al 85%.

L’última pota que falta per amarrar aquesta necessària desestacionalització turística és l’Imserso. El programa segueix a l’espera de ser adjudicat després que les bases fossin recorregudes per l’Hosbec, que critica que el Govern no ha negociat amb el sector la «necessària» actualització de preus. Malgrat el retard, des de l’Imserso insisteixen que arribarà a temps d’arrencar a l’octubre.