Iniciativa Net Zero AM

Els inversors s’alien per no contaminar

  • La iniciativa global Net Zero AM vol carteres amb zero emissions netes el 2050

Els inversors s’alien per no contaminar

Activos

4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

La unió fa la força. Portant aquest refrany a la iniciativa Net Zero Asset Managers (AM), el que s’obté és la ‘unió’ de les principals gestores de fons del món i una ‘força’ equivalent a 43 bilions de dòlars en actius sota gestió, gairebé la meitat dels actius globals administrats. Déu n’hi do. La missió és coordinar esforços en la transició cap a la descarbonització, per limitar l’escalfament global, amb l’objectiu que les seves carteres arribin a la neutralitat en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle el 2050 o abans. 

Aquesta aliança va néixer el desembre del 2020, a tall de colofó per a un any en què es va fer evident l’interès de les finances pels criteris ASG (sigles d’ambientals, socials i de bon govern corporatiu). Perquè si bé la inversió socialment responsable fa més d’una dècada que és al mercat, l’últim any ha agafat impuls.

Segons l’‘Estudi de l’Inversor Institucional de Schroders 2021’, el 52% dels inversors internacionals considera que la inversió sostenible és més important arran de la pandèmia. El percentatge, que s’eleva fins al 62% a Europa, és indicatiu de l’augment de la conscienciació i, de bracet, de la recerca d’oportunitats. Un altre informe, d’Oliver Wyman i Morgan Stanley, augura que els actius globals en matèria d’ASG passaran dels 2 bilions de dòlars actuals a 6,5 bilions el 2025.

En aquest context s’ubica el projecte de Net Zero AM, del qual formen part BlackRock, Vanguard Group i State Street Global, els tres pesos pesants en la gestió d’actius, a més d’Amundi, Franklin Templeton, Aberdeen Standard Investments, Sumitomo Mitsui, Willis Towers Watson o HSBC.

També Tikehau Capital, firma francesa d’inversió, que treballa per «definir una estratègia ambiciosa, però alhora realista i quantificable», afirma Nathalia Millan, ESG Manager de la gestora. Per a això estan avaluant l’empremta de carboni de les empreses en els seus principals fons de ‘Private Equity’ en un exercici que els ha permès «transmetre un diàleg proactiu amb els dirigents per construir plans de millora i reducció d’emissions».

Només una espanyola

Entre les 128 signants d’aquesta iniciativa global ara per ara només es compta una amb seu espanyola: Santander Asset Management (AM), que es va afegir a Net Zero AM el març d’aquest any. «El paper de les gestores d’actius en la transició energètica i digital és crucial com a canalitzador dels estalvis dels inversors cap a objectius sostenibles», diu Ana Rivero, responsable global d’estratègia de mercat i ASG de Santander AM.

La tendència també es reflecteix en els clients, que demanden «de forma consistent» més fons sostenibles. Per això crida l’atenció la reduïda presència espanyola en aquest moviment emissions zero. En vista de la pregunta de quina en pot ser la causa, Rivero fa referència a l’elevada exigència en «recursos destinats a analitzar, transformar i mesurar les carteres». «El nivell de compromís implica inversions en dades, equips i una mida preeminent d’actius gestionats sota criteris ASG, amb vocació de creixement», afirma.

D’altra banda, des de la xarxa de Principis per a la Inversió Responsable de les Nacions Unides (UN PRI), una de les 6 organitzacions fundadores de Net Zero AM, descarten falta d’interès per part de la comunitat financera espanyola. «Les converses amb diversos actors estan en marxa i s’espera que es tradueixin en altres compromisos formals en els pròxims mesos», ha afirmatAntonio Santoro, director d’UN PRI per al Sud d’Europa. «No hem d’oblidar que els inversors espanyols operen en un context més ampli, la UE, que s’ha caracteritzat per una important activitat reguladora en els últims anys», diu, en relació amb el clima o els estàndards de bons verds.

Santander AM té la vista posada al novembre, quan se celebrarà la COP 26, la conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic. Abans de l’esdeveniment presentarà a Net Zero AM el seu ‘Pla d’Acció’ per aconseguir tant el repte del 2050 com els intermedis, «mesurables i compromesos». A la pràctica, això es tradueix a implementar la nova Política de Riscos Ambientals, Socials i Canvi Climàtic, per la qual exclouran les inversions en activitats i sectors intensius en emissions de carboni i amb més exposició, com poden ser la mineria i la producció elèctrica basada en el carbó o els combustibles fòssils no convencionals.

Notícies relacionades

També s’està analitzant la petjada de carboni de les carteres, que ja han fet en la totalitat dels fons de pensions, i s’ha creat un grup de treball transversal, amb equips d’inversions, compliment i riscos, que estan dissenyant «estratègies d’integració dels riscos climàtics a la presa de decisions d’inversió», diu Rivero. A més, la firma està desenvolupant nous productes d’inversió en solucions climàtiques amb què finançar projectes d’energies renovables. D’aquesta forma els clients podran «invertir en les solucions per a la transició a una economia baixa en carboni». 

En l’actualitat, els fons d’inversió socialment responsables suposen el 10% del patrimoni net de Santander AM, contra el 5% de mitjana de la indústria a Espanya.