Mutuactivos

Mentre no pugin els tipus, compra borsa

  • El director d’inversions de Mutuactivos, Emilio Ortiz, defensa que és moment de fons amb renda variable

Mentre no pugin els tipus, compra borsa

Javier Valeiro

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Encertar a l’hora d’invertir no és fàcil, com sap qualsevol que hagi destinat estalvis a comprar accions o bons de l’Estat, per posar exemples clàssics. Ningú té la bola de vidre, perquè les variables i les incògnites són gairebé infinites. Però confiar en els professionals sempre ofereix una brúixola experta a la qual normalment convé prestar més atenció que a la intuïció o a les recomanacions d’amics o coneguts amateurs.

«El meu consell és que, si no coneixes allò en què inverteixes, millor no ho facis. ¿Creus que fent trading o apostes guanyaràs a gestors professionals que tenen uns mitjans impressionants? La CNMV francesa va fer aquesta anàlisi amb els ‘warrants’ i els turbo: el 90% perd el 90% en 90 dies», afirma Emilio Ortiz, director d’inversions de Mutuactivos, la gestora espanyola més gran no integrada en un banc.

L’executiu va arribar a la filial de Mutua Madrileña el 2018, però des de 1995 té una llarga experiència en firmes com Principal Financial Group, Invercaixa i Omega Capital. La seva primera recomanació a un petit estalviador que estigui pensant a invertir és que sigui conscient de què pot esperar. «Ha d’entendre el context, que és de tipus d’interès baixos i, per tant, de rendibilitats esperables baixes. Guanyar molts diners sense assumir cap risc en aquest context no és possible. La renda fixa de governs, l’actiu lliure de risc, no paga més enllà del joc del curt termini. Veiem més valor en la renda variable, perquè el crèdit (deute empresarial) presenta poc valor, tret d’uns nínxols», afirma.

Darrere de l’aposta de Mutuactivos per la borsa hi ha l’actuació de les autoritats monetàries. «No té sentit posar-se en contra dels bancs centrals, tenen unes eines poderosíssimes. Estan comprant bons en quantitats ingents. Les altes valoracions en borsa estan basades en els tipus d’interès tan baixos. Mentre continuï així i no vegem un canvi substancial en el llenguatge i les expectatives de tipus, el normal és invertir a llarg termini en risc», diu.

Vigilant la inflació

En aquest punt hi ha precisament el «gran debat» ara al mercat: si els bancs centrals poden mantenir la seva política ultraexpansiva de recolzament a l’economia en vista als increments de la inflació registrats. «El gran dubte ara mateix és si, en cas que les dades d’inflació vinguin molt per sobre de les expectatives i a més perduren en el temps, els bancs centrals hauran de canviar el discurs o no. Si no el canvien, mantindrem aquest context de baixos tipus d’interès reals i nominals i bona activitat econòmica, que és molt favorable per als actius de risc, sobretot per a la borsa, però també fins i tot per al crèdit. Ara bé, si les dades fossin persistentment fortes, la inflació es mantingués persistentment alta i els bancs centrals es veiessin obligats a actuar per no perdre credibilitat, podríem veure una pujada de tipus, que no és bona, en general, per a cap actiu. Tots els bancs centrals ens diuen el mateix: la inflació és conjuntural, no hi ha motius de preocupació a llarg termini. També s’ha de tenir en compte que, amb tant deute públic, als governs els interessa mantenir tipus d’interès reals negatius perquè així és com es deflacta el deute», afirma Ortiz.

A les carteres de renda variable de Mutuactivos hi ha tres grans components: «Un és la tornada a la normalitat, que són companyies que estaven penalitzades per la conjuntura i que ara, a mesura que l’economia es recupera, ho faran millor, com hotels, aerolínies o aeroports. D’altra banda tenim companyies tecnològiques d’altíssima qualitat i que creixeran molt, com Google i Facebook. I el tercer pilar és el de la transició energètica, perquè estem veient un programa d’inversió pública i privada que durarà fins al 2050».

Notícies relacionades

Això sí, el gran error que pot cometre un inversor, adverteix Ortiz, és comprar més risc del que pot suportar: «L’any passat va ser l’exemple clar. La caiguda de març va estar motivada per la Covid, però en realitat darrere de les correccions hi havia molts inversors que havien comprat actius que no estaven disposats a aguantar per falta de tolerància al risc. Nosaltres mai proposarem invertir més enllà del risc que es pugui tolerar. Oferim un producte recomanat per a horitzons temporals de mitjà termini, perquè a curt termini no s’ha d’invertir en borsa, en el qual, a més, la nostra matriu, Mutua Madrileña, confia i inverteix perquè li donem bon retorn».

Amb més de 9.000 milions de patrimoni gestionat de més de 28.300 clients, Mutuactivos és la primera gestora espanyola independent dels grans bancs, que són els que copen el mercat. «Els bancs tenen un problema de marges amb els tipus d’interès negatius, cosa que els ha portat a empènyer els seus clients a productes de més marge. La pregunta que ens hem de fer és si ho fan en benefici del client o en benefici del banc», afirma Ortiz.