Mercat financer

¿Quins mites allunyen els espanyols de la inversió en renda variable?

¿Quins mites allunyen els espanyols de la inversió en renda variable?
3
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

L’estalvi que van dedicar les llars espanyoles a la inversió durant l’últim trimestre del 2020 es va reduir l’1,9% respecte al mateix període de l’any anterior, fins als 11.166 milions d’euros, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Si bé és cert que la incertesa i la volatilitat que acompanyen a les crisis econòmiques pot allunyar del mercat financer perfils novells més prudents, hi ha hagut qui ha aprofitat el període de confinament per acostar-se a la renda variable. «Hi ha moltes persones que s’han plantejat, o s’estan plantejant, invertir en borsa com una oportunitat, ja que al passar tant temps a casa han pogut aprofundir en àrees que eren del seu interès», considera Javier Sanz, fundador i CEO de Ninety Nine, ‘neobroker’ espanyol amb un model de subscripció amb tarifa mensual. 

En la primera meitat de l’any passat, les famílies espanyoles van augmentar la seva inversió neta en accions cotitzades fins al 5% de la seva renda disponible bruta, tal com revelava el Banc d’Espanya en un article publicat al desembre. Aquest nivell supera la mitjana europea, situada en el 3% i, juntament amb el dels alemanys (en el 4%), és el percentatge de renda destinada a la inversió borsària més elevat de tota la zona euro.

Barreres a la inversió

No obstant, des de Ninety Nine perceben l’existència de «mites» que frenen els ciutadans a l’hora d’optar per la renda variable com una opció més amb la qual mirar de maximitzar el seu estalvi, «al nivell dels plans de pensions o qualsevol altre instrument d’inversió», destaca Sanz.

Segons explica aquest expert, s’han creat «falses idees» que influeixen a l’hora de plantejar-se la possibilitat d’invertir en borsa, com per exemple que resulta molt car o que és com anar al casino. «Al contrari del que moltes persones poden creure, invertir en borsa no és un joc d’atzar», assegura. 

Sobre les causes que han generat aquestes creences, apunta com un dels principals factors «la falta d’educació financera». A més, una altra de les qüestions relacionades és «la idea que només aquells amb certa llibertat financera podien accedir als mercats financers, quan la realitat no és així», destaca.

De fet, des de Ninety Nine incideixen que el «mite més estès» és el que assegura que només poden invertir en borsa les persones amb grans recursos econòmics perquè és molt car. «La realitat és que dins del mercat financer hi ha tota mena d’inversors, des de persones que inverteixen 50 euros al mes fins a d’altres que dediquen la seva vida professional a la inversió, movent grans sumes de diners diàriament», plantegen. 

També està molt estès el comentari que és més segur invertir en el mercat nacional, cosa que pot arribar a limitar molt l’inversor, per a qui la màxima ha de ser sempre tenir una cartera diversificada. Adquirir participacions d’empreses internacionals o posicionar-se en índexs de països com la Xina, el Canadà i els Estats Units «és menys arriscat que fer-ho només a la borsa espanyola», afirmen des d’aquesta plataforma d’inversió.

Nocions bàsiques

Tampoc és cert que en borsa només guanyin els experts, tot i que sí que és important conèixer el funcionament dels mercats per prendre decisions reflexionades i amb una estratègia, més enllà dels impulsos. «Sempre és recomanable tenir certes nocions que permetin entendre com funciona la borsa», remarca Javier Sanz, que afegeix que cal dominar els conceptes bàsics «abans d’aventurar-se a invertir». 

Notícies relacionades

És per això que, tot i que sigui necessari invertir temps en un inici per entendre els passos i prevenir ensurts innecessaris, és errònia la idea que invertir exigeix molta dedicació. «Tot depèn de la gestió financera que cadascú vulgui fer. Si volem invertir a curt termini requerirà més dedicació que si es tracta d’una inversió a llarg termini», expliquen.

Una altra de les visions distorsionades sobre els mercats financers és que comprar accions en una gran empresa i mantenir-les a llarg termini genera molts beneficis pensant en els dividends, ja que es descompten del preu de les accions. És a dir, quan una empresa reparteix dividends, aquest import es descompta de la cotització de les accions.

Temes:

Borsa