vivenda sostenible

Hipoteques verdes, l’empenta per a la casa ‘eco’

Triodos, Santander, Sabadell, Liberbank, BBVA, Hipotecas.com, Bankia i Mediolanum són les entitats financeres que compten amb aquests productes

La reducció d’interessos és l’avantatge principal de les hipoteques verdes sobre les tradicionals

Hipoteques verdes, l’empenta per a la casa ‘eco’
3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

L’univers del finançament tampoc escapa a l’avenç de la sostenibilitat. I, tot i que encara queda camí per recórrer per poder parlar d’un accés massiu als productes financers més verds, els seus avantatges poden ser la clau per acabar d’impulsar-los.

Certificat energètic ‘A+’ o ‘A’: aquest és el requisit principal que ha de tenir una vivenda per poder demanar al banc una hipoteca de les denominades «verdes». Hi ha entitats que accepten certificats ‘B’, tot i que «són minoria», assegura Miquel Riera, expert en hipoteques en HelpMyCash. 

Però, ¿què ha d’oferir una hipoteca per tenir aquesta denominació? ¿Com es pot accedir a aquesta modalitat de finançament? Riera apunta que aquests productes no només serveixen per a la compra d’una vivenda, sinó que també són vàlids per fer reformes que busquin millorar el consum energètic amb una reducció d’almenys un 30% d’emissions o energia després de l’obra. «Aquestes hipoteques verdes ara tenen una veta de mercat sobretot en les reformes. Perquè, tot i que existeixen constructores que en algunes promocions edifiquen cases amb aquestes qualificacions energètiques tan altes, la realitat és que l’oferta és molt baixa», explica l’expert.

Préstecs molt atractius

 Aquesta mena de finançament té l’objectiu d’impulsar la construcció o rehabilitació de vivendes per fer-les més sostenibles, contribuint a la conservació del medi ambient. Per això, la característica principal que les diferencia dels préstecs hipotecaris tradicionals és la millora de condicions per al client. En concret, l’avantatge més interessant és que el tipus d’interès és una mica més baix que el que se sol oferir per a una hipoteca normal. Segons assenyala Riera, sol ser una diferència de 0,10 punts percentuals, per la qual cosa «si per comprar una casa normal un banc ofereix un interès d’Euríbor +1,10%, per a una casa ‘eco’ serà d’Euríbor + 1%». 

A més de la reducció del tipus d’interès, existeixen altres avantatges com la que ofereix Hipotecas.com. Aquesta plataforma, que pertany a la Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI), ofereix finançar «una mica més» aquells clients que es vulguin comprar una casa sostenible, normalment un 5%. En lloc de prestar el 80% del valor de la vivenda, com fan la majoria d’entitats bancàries, finançaria fins al 85% del preu de la casa. Un altre exemple és el de Liberbank, entitat que compta amb la hipoteca Real Madrid. Aquest préstec, dirigit a aficionats i socis del club esportiu madrileny, ofereix una bonificació de l’interès si es presenta un certificat d’eficiència energètica A o A+.

«Són casos excepcionals, normalment la millora és el tipus d’interès. També hi ha casos en què et poden incloure menys comissions, tot i que això s’ha de pactar amb el banc», apunta l’expert. 

2020, ¿l’any de l’enlairament?

Fins l’any passat hi havia poques entitats bancàries que oferissin aquests préstecs entre els seus productes financers. Triodos Bank va ser pioner en aquest aspecte perquè va començar el 2014 i el Banco Santander el va seguir el 2019.

No obstant, l’últim trimestre del 2020 va ser clau. Tant Liberbank com el Banc Sabadell van començar a posar en marxa l’oferta d’hipoteques verdes al mes de desembre. El BBVA va anunciar al novembre una hipoteca fixa dirigida a la compra de cases A o A+, tot i que les seves condicions encara no són públiques, i al setembre ho va fer Banc Mediolanum. 

Bankia també té disponible un préstec d’aquest estil, segons asseguren des de l’entitat, tot i que, com el BBVA, no n’especifiquen les condicions. 

Segons el parer de Càtia Alves, directora del Proyecto Green Mortgages & Loans d’UCI, la baixa presència d’aquest finançament entre el sector bancari es deu al fet que l’eficiència energètica «és una de les grans oblidades en les operacions de compravenda d’immobles». De fet, afirma que gairebé la meitat dels futurs propietaris desconeixen l’existència d’ajudes i subvencions públiques per a la rehabilitació d’immobles. 

Tot aquest desconeixement potser comença a canviar a partir del pla de reformes que està dissenyant el Govern central per a l’accés als fons europeus, que preveu destinar 5.300 milions a un programa massiu per a l’eficiència energètica dels edificis.

Notícies relacionades

A més, Càtia Alves creu que és necessari oferir-ne més informació i establir uns paràmetres estàndards d’eficiència energètica a nivell europeu, proposta que es va començar a abordar el 2018 a través del projecte EeMAP. 

Aquesta iniciativa, coordinada per la Federació Hipotecària Europea i en què participa l’entitat que dirigeix Alves, busca crear una «hipoteca d’eficiència energètica» estandarditzada a nivell europeu. «Apostar per la sostenibilitat és apostar pel futur. Aquestes hipoteques són necessàries perquè contribueixen a la descarbonització de les ciutats, fomenten l’estalvi i milloren la qualitat de vida», conclou Alves.

Temes:

Hipoteques