Autònoms

Els errors més comuns al donar-se d’alta com a autònom

  • Els errors al donar-se d’alta com a treballador per compte propi poden derivar en sancions econòmiques

foto 3651788

foto 3651788

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha provocat que molts treballadors a l’atur trobin una sortida laboral en l’autoocupació. Sense anar més lluny, el nombre total de treballadors per compte propi puja en 71.800 aquest trimestre i en 78.000 en els 12 últims mesos, segons l’Enquesta de Població Activa. En concret, la xifra d’afiliació al Règim Especial de Treballadors i Autònoms (RETA) supera ja els 3 milions, la xifra més gran des del 2018. 

No obstant, des de Quipu adverteixen que donar-se d’alta com a autònom a Espanya té les seves complicacions, i de vegades és important l’ordre de les gestions o el quan, ja que en cas d’un error es poden rebre sancions o la pèrdua d’ajudes i bonificacions. 

En aquest sentit, els experts del programa de facturació que digitalitza i automatitza la gestió administrativa d’autònoms i pimes destaquen els deu errors més comuns que es cometen a l’hora de començar a ser autònom. 

La primera fallada que se sol cometre és donar-se d’alta a Hisenda abans que al RETA. «¡Error! En aquest cas, l’ordre dels factors sí que altera el producte. Molts autònoms que es donen d’alta desconeixen que és requisit realitzar l’alta a la Seguretat Social (RETA) i, alhora o posteriorment, l’alta a Hisenda», assenyala Roger Dobaño, CEO de Quipu, que afegeix que també cal tenir en compte que l’alta a la Seguretat Social s’ha de realitzar en els 60 dies anteriors al començament de l’activitat. 

En cas que s’oblidi tramitar l’alta a Hisenda les multes poden arribar als 3.000 euros a més d’haver de pagar les quotes que li corresponguin amb un recàrrec del 20 %, i perdrà la possibilitat de demanar algunes ajudes i bonificacions, com per exemple la tarifa plana.

Un altre dels errors és equivocar-se en l’elecció de l’epígraf de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE). Aquest bàsicament és un número o codi d’identificació de l’activitat econòmica que es desenvolupa i podem donar-nos d’alta de tants epígrafs fiscals com activitats tinguem. Si al presentar el model 036 o 037 en l’alta com a autònom, t’equivoques en la teva elecció d’epígraf, les sancions per part de l’Agència Tributària parteixen dels 250 euros.

Tot i que sembli mentida, una altra de les fallades és oblidar-se o no informar-se bé de les ajudes i bonificacions que existeixen i no poder disfrutar-ne. El problema és que no tenen caràcter retroactiu, per tant, «qui se n’oblidi, no té marxa enrere i no és possible sol·licitar-les», explica Dobaño.

Un altre error molt freqüent és començar a comprar material o mobiliari per al nou negoci o contractar algun servei deduïble, abans de gestionar l’alta com a autònom. En aquests casos, és molt probable que l’Agència Tributària consideri que aquesta despesa no és deduïble, i fins i tot pot sancionar per saltar-se un tràmit administratiu formal.

«Existeix una manera de realitzar aquestes compres abans de realitzar tots els tràmits administratius d’alta d’autònom, i és presentant el model 036-037 i indicant que realitzaràs compres abans d’iniciar la teva activitat econòmica», aconsellen des de Quipu.

Una altra badada que surt car és marcar per error la casella 600 en el model 036-037 de l’alta com a autònom. Raul Perez, gestor fiscal de Quipu, revela que «si es marca aquesta casella, s’ha de presentar el model 130 obligatòriament i no sempre es voldrà presentar-lo, perquè ja has retingut prou IRPF a les teves factures, per exemple».

Notícies relacionades

En cas de voler capitalitzar l’atur s’ha de realitzar la sol·licitud de pagament únic davant el Servei Públic d’Ocupació abans d’iniciar l’activitat, és a dir, abans de la data d’alta al RETA, a més de ser d’especial importància marcar la casella de responsabilitat civil, ja que protegeix d’un possible embargament per les despeses derivades de problemes que hagin pogut succeir relacionats amb l’activitat professional. Tot i que abans de fer-ho cal tenir en compte que s’ha d’acudir a un notari per realitzar una escriptura, altrament Hisenda podria sancionar.

Tenir en compte l’obligatorietat d’elegir mútua, no desgravar la vivenda o no calcular quina és la base de cotització apropiada per als seus interessos són altres dels errors que cometen els autònoms al donar-se d’alta.