dossier

La revolució verda

Fons i empreses inicien una carrera multimilionària d’inversions de cara a l’objectiu d’electricitat renovable del Govern per al 2030

La revolució verda
6
Es llegeix en minuts

El compromís del Govern de Pedro Sánchez amb Brussel·les que el 2030 el 74 % de l’electricitat produïda a Espanya procedeixi de fonts renovables per complir els objectius de descarbonització ha desencadenat una carrera de fons d’inversió, multinacionals energètiques i fins i tot companyies petroleres i gasistes per posicionar-se en el sector. L’increment de la potència renovable coincidirà amb l’apagada nuclear, que actualment aporta el 25 % de l’energia elèctrica. L’aposta verda suposa una inversió de prop de 100.000 milions d’euros. Aquest any el boom de les renovables ja ha generat una onada de compres per valor de 12.000 milions d’euros. El repte també ha comportat que es dispari l’especulació, amb desenes de promotors que es van llançar a demanar llicències sense comptar amb els terrenys, situació que busca corregir l’Executiu amb un reial decret antiespeculació aprovat abans de l’estiu. Les patronals fotovoltaica i eòlica asseguren que Espanya es troba en una situació immillorable per liderar la transició energètica al continent per les hores de sol, les condicions del vent i l’orografia (que a diferència de països com el Japó permet instal·lar megaplantes per gairebé tot el territori).

El director general a la península Ibèrica de Solarcentury, José Miguel Ferrer, remarca que Espanya és un dels «països més atractius del món i amb més potencial de creixement d’energia renovable». Segons els objectius del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per al 2030 s’haurien d’instal·lar 60 gigawatts (GW) de potència renovable (xifra equivalent a 60 plantes nuclears com la de Cofrentes). Aquesta dada suposa un creixement del mercat espanyol d’entorn de 6 GW anuals. Segons l’estadística de Red Eléctrica de España sobre peticions d’accés i connexió a la xarxa, tot sembla indicar que els objectius són ambiciosos, però accessibles». El 2019 es van connectar a la xarxa més de 6,5 GW de potència renovable, dels quals 4,2 GW van ser de solar fotovoltaica. Aquest any, a causa de la situació actual, només se n’han instal·lat 4 GW, però el sector coincideix que és una cosa puntual i es complirà l’objectiu.

De fet, les inversions no paren de multiplicar-se. Forestalia i el fons danès Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) desenvolupen 27 parcs eòlics a la província de Terol amb una potència total d’1 GW i una inversió de 1.200 milions d’euros. L’any passat CIP ja va comprar nou parcs eòlics de Forestalia als Monegrosper 350 milions d’euros. Solarcentury (que acaba de ser adquirida per Statkraft, el productor més gran d’energia renovable d’Europa, controlat per l’Estat noruec) ha comprat per 225 milions una megafotovoltaica a Talayuela (Extremadura), construeix quatre parcs solars a Sevilla per 117 milions d’euros i té previst invertir 900 milions d’euros més en els pròxims quatre anys a Espanya en plantes amb una potència equivalent a dues centrals nuclears.

El ritme de transaccions en el sector s’està accelerant. Aquest any, han canviat de mans plantes en funcionament i projectes amb 20 GW de potència (un terç de tots els que es desenvoluparan fins al 2030). Cubico Sustainable Investments va tancar fa 15 dies la compra de T-Solar (l’antic negoci renovable d’Isolux Corsán) per 1.500 milions d’euros (l’operació de l’any a Espanya en el sector de les renovables). Cubico és una gestora d’inversió canadenca especialitzada en energies netes dels fons de pensions Ontario Teachers Pension Fund i PSP Investments. També en plena pandèmia han aterrat a Espanya grups estrangers com el britànic Ancala (que ha adquirit actius de l’empresa Ence, la primera firma espanyola en producció d’energia renovable amb biomassa forestal i agrícola) i el gegant xinès Three Gorges, que ha aconseguit parcs solars d’X-Elio (l’antiga Gestamp Solar) amb una potència de 572 megawatts.

El tsunami d’operacions també ha suposat l’entrada al sector de les renovables de grans grups europeus d’hidrocarburs i gas natural. La companyia portuguesa Galp s’ha quedat per 2.200 milions d’euros amb el negoci fotovoltaic d’ACS (plantes amb una potència de 2.930 MW). La francesa Total ha invertit 2.000 milions en parcs solars a Espanya d’Ignis, Powertis iSolarbay. Repsol ha adquirit per 1.000 milions d’euros 860 megawatts eòlics de Forestalia i prepara el llançament a la borsa de la seva divisió de renovables. Barclays valora el negoci de renovables de Repsol en 4.100 milions.

Iberdrola és la companyia líder del sector renovable amb més de 16 GW de potència instal·lats a Espanya. L’empresa té previst invertir fins al 2025 més de 7.000 milions d’euros per al desenvolupament de nous projectes renovables amb l’objectiu d’aconseguir una potència de 25 GW. La multinacional ha centrat una part important de la seva estratègia a Extremadura pel seu potencial per a l’energia fotovoltaica. En aquesta comunitat promou dues de les tres plantes fotovoltaiques més grans d’Europa: Nuñez de Balboa (500 MW) i Francisco Pizarro (590 MW). José Ignacio Sánchez Galán, president i conseller delegat d’Iberdrola, incideix que «la inversió en l’economia verda no només té a veure amb l’energia, sinó que presenta grans avantatges estructurals pel seu caràcter transversal». Entre aquestes, destaca la millora de la competitivitat econòmica, la reducció d’emissions contaminants, l’important efecte tractor en la indústria i l’ocupació que genera en sectors com la construcció i la fabricació de béns d’equipament i serveis d’enginyeria.

Enrique Selva, conseller delegat d’IM2 Energia Solar, insisteix que Espanya té unes condicions immillorables per al desplegament de plantes fotovoltaiques. «Les condicions orogràfiques d’Espanya permeten integrar molt bé l’energia solar perquè tenim molt espai lliure. En països com el Japó tenen dificultats», afirma Selva. IM2 té una cartera de projectes fotovoltaics de 250 MW de potència amb una inversió de més de dos-cents milions d’euros. El Banc Europeu d’Inversions (òrgan financer de la Unió Europea) s’ha implicat en els projectes d’IM2 Solar amb un finançament de 26 milions d’euros. Enrique Selva considera essencial impulsar l’autoconsum en el pla de desenvolupament de les renovables. La companyia ha instal·lat la coberta fotovoltaica més important d’Europa als centres logístics de Pamesa a Onda. La firma que presideix Fernando Roig va invertir 15 milions d’euros a la instal·lació, que té 20 MW de potència.

Notícies relacionades

Miguel Ángel Martínez-Aroca, president de la patronal fotovoltaica (Anpier), adverteix de la importància de canviar per complet el model energètic espanyol. «En l’actualitat, el sistema elèctric només cobreix el 27 % dels nostres consums totals d’energia. Això suposa que a Espanya només el 18% dels consums energètics provenen de fonts renovables mentre que el gruix de la demanda se satisfà amb derivats del petroli i el gas, que són els que emeten el 70% dels gasos amb efecte d’hivernacle», diu Martínez-Aroca.

El CEO de l’Associació Empresarial Eòlica, Juan Virgilio Márquez, precisa que la generació eòlica ja cobreix el 21 % de la demanda elèctrica (és la segona font de generació després de la nuclear) i en la pròxima dècada liderarà el canvi de model energètic. «El sector està preparat perquè la instal·lació de nous parcs eòlics s’executi a bon ritme amb 2.300 megawatts de potència a l’any», afirma Márquez. La patronal destaca que Espanya «ja és un referent a Europa a l’ocupar el segon lloc en potència d’energia eòlica instal·lada després d’Alemanya i el cinquè lloc a escala mundial».