Inversió europea

El metro de París a les seves mans

La firma Worldsensing monitoritza grans construccions com ponts, túnels, línies de ferrocarril o mines

El Banc Europeu d’Inversió acaba de concedir-li un préstec participatiu de 10 milions d’euros

barcelona/rosas.56166892_Worlsensing_David_Deprez.201216150028.JPG

barcelona/rosas.56166892_Worlsensing_David_Deprez.201216150028.JPG

3
Es llegeix en minuts

Després de més d’una dècada en el mercat en què la companyia havia obert diverses línies de negoci, Worldsensing aposta per centrar tots els seus esforços en la tecnologia de control d’infraestructures. La companyia està especialitzada a monitoritzar grans construccions com ponts, línies de ferrocarril, túnels o mines. Entre els projectes en què s’ha aplicat la tecnologia de Worldsensing recentment destaca l’ampliació del metro de París. La companyia està present també en altres de suburbans de grans metròpolis com Mont-real, Los Angeles o Boston. Però el projecte de més envergadura que té entre mans Worldsensing en aquests moments és la sensorización de l’HS2, la línia d’alta velocitat del Regne Unit. «Suposarà el desplegament de 40.000 dispositius, més dels que hem instal·lat en tota la història de l’empresa», destaca David Deprez, director financer de la companyia

La solució que comercialitza Worldsensing per al control d’infraestructures es diu Loadsensing i és, de fet, la tecnologia que va impulsar la creació de la companyia el 2008. No obstant, al llarg dels anys l’empresa també havia desenvolupat innovacions relacionades amb la sensorització urbana per a aplicacions en les smart cities i el control de pàrquings. La companyia ha venut aquestes dues divisions de negoci aquest mateix any i es focalitzarà exclusivament en les grans construccions.

Recolzament del BEI

La firma inicia aquesta nova etapa amb el recolzament d’un soci institucional de pes: el Banc Europeu d’Inversió (BEI). L’organisme, els accionistes del qual són tots els estats membres de la UE, ha concedit un préstec participatiu de 10 milions d’euros a Worldsensing. «És un sistema per supervisar a distància l’estat d’infraestructures crítiques, com ponts i ferrocarrils, i ajudar així a prevenir desastres i a salvar vides», va dir el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, després d’anunciar el recolzament financer d’Europa a l’empresa catalana.

Aquests diners es destinaran a recolzar el pla d’expansió a 3 anys de la companyia –que necessitarà una inversió total de 24 milions– l’objectiu de la qual és incrementar la capacitat comercial de la firma, millorar la seva tecnologia i ampliar la plantilla fins als 150 empleats, uns 50 més que fins ara.

«Calculem que amb la nostra solució hem obert un mercat potencial de 2.000 milions d’euros», assegura Deprez . El que fa Loadsensnig és, a molt grans traços, controlar a través de dispositius sense fil i autònoms l’estat de les infraestructures. Els dispositius de Worldsensing permeten monitoritzar aquestes construccions per assegurar que no es produeixen problemes estructurals que podrien ser fatals. L’alternativa als sensors de Worldsensing és, segons diuen des de la mateixa empresa, aparells que funcionen amb cablatge elèctric i que són molt cars d’instal·lar o, més habitualment, visites periòdiques d’operaris que revisen i avaluen «amb llibreta i boli» la ‘salut’ de la infraestructura.

Projecció internacional

Worldsensing té una vocació completament internacional. Actualment el seu negoci es divideix a parts iguals entre els mercats d’Àsia-Pacífica, Europa i el continent americà. L’Àfrica encara suposa un percentatge petit de la facturació –al voltant del 5%– però la regió és estratègica per a la companyia per l’abundant activitat minera. Donada la naturalesa del seu negoci, la majoria dels seus clients són constructores, concessionàries o empreses de les indústrias extractives

Notícies relacionades

La Covid-19 ha tingut un efecte desaccelerador en el negoci de Worldsensing. Deprez aclareix que això es deu al fet que, a causa de les limitacions a la mobilitat, moltes empreses han preferit ajornar la sensorització d’infraestructures. En qualsevol cas, els plans de la firma passen per registrar un increment dels ingressos molt pronunciat, del voltant del 50% interanual, durant els pròxims tres exercicis. Aquest creixement se sustentarà en inversions per accelerar l’expansió –als 10 milions d’euros aportats pel BEI se sumaran 14 milions més provinents de les aportacions d’altres socis i dels mateixos recursos que genera la companyia– i es veurà reforçat per «una creixent preocupació dels clients per digitalitzar-se», apunta Deprez.

Worldsensing està participada per les multinacionals Cisco i Mitsui & Co, els fons de capital risc internacionals McRock Capital i ETF Partners, i fons nacionals com Kibo Ventures, JME (propietat de Jose Maria Entrecanales) i Finaves (IESE). La companyia va facturar 9 milions d’euros el 2019 i el seu director general és Ignasi Vilajosana.