EL PERIÓDICO celebra el seu 45è aniversari amb la mirada posada en el futur

Una festa al Palau Robert, entorn d’una exposició de 45 portades, que el diari voldria publicar en els pròxims 45 anys reuneix representants de la societat civil, autoritats i anunciants

4
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El Palau Robert va acollir ahir la festa amb què s’inicien els actes de celebració dels 45 anys d’EL PERIÓDICO, que va llançar la seva primera edició impresa el 26 d’octubre del 1978. Més de 400 convidats van acudir a la celebració, entre ells nombroses personalitats del món de la política, l’economia, l’empresa, la societat civil i la cultura. També redactors, anunciants i autoritats que d’alguna manera o altra, han sigut partícips d’aquest gairebé mig segle de periodisme. Javier Moll, president de Prensa Ibérica, va exposar davant els assistents el sentit que ell i la seva dona, la vicepresidenta del grup periodístic, Aratnza Sarasola, van imprimir a la seva etapa com a editors iniciada el 1978, el mateix any en què naixia EL PERIÓDICO: «La nostra vocació és el PERIODISME amb majúscules, i l’entenem com una manera de servir la societat».

EL PERIÓDICO, quatre anys després de la seva incorporació al grup Prensa Ibérica, és avui «una plataforma informativa que s’expressa en català i en castellà, en paper i en digital, amb continguts d’informació local i general però també amb productes especialitzats, com és el cas d’‘Actius’ i abril, suplements d’economia i cultura que comparteix amb la resta de mitjans de Prensa Ibérica». «Aquest és –va afegir– l’estil que hem injectat en la nova era d’EL PERIÓDICO i amb què estem convençuts que assegurem el seu futur. Un diari democràtic, de progrés, un diari de Barcelona i de Catalunya»:

El director, Albert Saez, va apuntar un altre dels elements distintius de l’ADN del diari: «Escrivim des del punt de vista dels lectors, no els que manen, aquesta és l’essència d’EL PERIÓDICO». En aquest sentit, Sáez ha insistit que el diari sempre ha tingut clara una premissa: «Fer senzilla una cosa que és complicada perquè es pugui entendre». Per celebrar aquesta data, EL PERIÓDICO, ha explicat, «ha fet el que aparentment no fa cada dia». «Per això hem preparat una exposició que no explica la nostra història, ni la història que hem explicat en aquest temps, sinó que mira el futur». Es tracta de l’exhibició que mostra les 45 portades que al diari li agradaria publicar en els pròxims 45 anys. Per finalitzar, Saez ha volgut agrair «el privilegi que és formar part d’una empresa editorial, Prensa Ibérica, que avui és líder de la informació a Espanya».

La cerimònia prèvia al convit l’ha conduït el periodista Sergi Mas, que també dirigeix el pòdcast d’El Periódico. El presentador va conduir l’acte amb el seu toc humorístic característic, però sense desmerèixer la importància de la celebració.

Rafael Jorba, secretari del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO, ha format part de la capçalera durant més de 15 anys: es va incorporar a la seva incipient redacció amb 22 anys, abans de tornar formant part d’aquest òrgan consultiu. «Per a EL PERIÓDICO, les coses de la política eren importants, però eren més importants la política de les coses», va recordar Jorba, que va assenyalar que «aquesta ha sigut i és la fórmula d’EL PERIÓDICO». En la seva intervenció, el secretari ha esmentat i recordat figures importants per a ell i per a la marca, com en primer lloc Antonio Franco, Josep Pernau, Álex Botines, Mateo Madridejos, Quim Regàs, Ángel Sánchez, Josep Maria Cadena i Emilio Pérez de Rozas, entre molts altres d’anomenats. I va apuntar que l’aposta actual del diari pel protagonisme igualitari de la dona en la informació ja va tenir llavors noms de referència «com Tere Rubió, Maria Eugenia Ibañez i Margarieta Rivière».

Un diari i una biografia

Les personalitats que han pujat a la tribuna per commemorar els 45 anys d’aniversari han recordat anècdotes personals arrelades amb la capçalera. Entre ells, l’alcade Jaume Collboni ha reconegut que era lector des de jove: «Encara recordo llegir les columnes d’opinió de Manuel Vázquez Montalbán i Montserrat Roig quan era un nen. Me les penjava amb xinxetes a l’habitació». Com a lector, Collboni ha manifestat que el diari «sempre s’ha avançat als temps» recordant que va ser un dels primers a treure l’edició en català.

Al finalitzar el discurs, Collboni –que compleix 100 dies com a alcalde de Barcelona– s’ha adreçat a la família Moll: «Us agraeixo la valentia i el coratge que heu tingut per apostar per EL PERIÓDICO sense trencar mai el seu vincle amb la ciutat de Barcelona i Catalunya».

Per part del Govern, va intervenir el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, que també anava acompanyat de Salvador Illa, líder de l’oposició. «Sempre ha estat a l’altura», explicava el conseller, que també ha valorat el compromís del diari per posicionar-se en les causes socials. «No ha sigut neutre en el feminisme, el canvi climàtic, la lluita per la corrupció, la transparència i la llengua catalana», ha reconegut. En aquest sentit, Elena ha remarcat que el diari «sempre ha respectat la diferència i reproduït la pluralitat». Una missió que el diari ha portat a terme, en paraules del conseller, «amb una cosa molt important: la sensació que et parla a tu».

Parlar del passat i del present, envoltats del futur

Notícies relacionades

Quatre dècades i mitja explicant els «quès» i els «perquès» d’una infinitat d’esdeveniments que van començar amb la Constitució del 1978 i l’Estatut del 1979 i que ens han portat fins a l’actualitat: La festa commemorava els 45 anys que compleix la capçalera el pròxim 26 d’octubre, plens d’història i èxits socials i culturals, però enfocant-la en aquesta ocasió al voltant de les ambicions del futur.

Al llarg del recorregut dels jardins del Palau Robert, i acompanyant el convit del festeig, hi havia l’exposició de les 45 portades que EL PERIÓDICO desitjaria poder publicar en els pròxims 45 anys d’història. Aquesta mostra pot visitar-se fins al 25 de setembre gratuïtament des de les 9.00 fins a les 20.00 hores (els diumenges només al matí).