45è aniversari d’EL PERIÓDICO

Així serà la moda del futur: «Els teòrics vaticinen el final de les tendències a favor de l’estil propi»

Així serà la moda del futur: «Els teòrics vaticinen el final de les tendències a favor de l’estil propi»
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estel Vilaseca, directora de l’àrea de Moda de l’escola LCI Barcelona, sap que aquesta indústria està vinculada a l’esperit de cada època i que la moda reflecteix les complexitats de cada moment, i alhora dona pistes del que passarà en el futur. El seu pronòstic no és que en les pròximes dècades ens vestim tots amb xandall d’un sol color, com de vegades el cine de ciència-ficció ha aventurat. Al contrari. Veu «complicat que ens uniformin» (si no es va aconseguir en el moment excepcional que va ser la pandèmia), ja que «la moda avança gràcies a la necessitat de diferència i autoexpressió». I també als avenços tecnològics, no només amb totes les possibilitats de la IA, sinó amb tots els pròxims teixits que han d’arribar: podran canviar de color o escopir taques i olors, així com reaccionar al nostre estat d’ànim i condicions físiques.

-¿Quines innovacions tindrà la nostra roba en les pròximes dècades?

-Ja hi ha equips de recerca i empreses molt enfocades en teixits repel·lents d’aigua, antitaques, antibacterians, que canvien de color amb la temperatura... Tindrem teles intel·ligents que a través de la tecnologia seran capaces de reaccionar a estímuls concrets i millorar la nostra vida, a nivell de salut o emocional... L’empresa de Stella McCartney, per exemple, està desenvolupant pells veganes i sostenibles; i a Espanya hi ha Sepiia, especialista en antitaques i transpirable.

-A ‘Retorn al futur’, el protagonista portava unes Nike que s’autoajustaven a la mida del peu. ¿Anem cap al final de les talles?

-Doncs de fet aquestes Nike està previst que al novembre surtin al mercat. Aquest model, a més, és moda inclusiva, ajudarà les persones amb dificultats per cordar-se els cordons. I hi ha una empresa, Petit Pli, que ha ideat un sistema de prisatge que permet que les seves peces infantils creixin fins a set talles.

-En altres pel·lícules futuristes la gent vesteix tota igual, amb una espècie de granotes o xandalls monocroms...

-Veig complicat que ens uniformin així, ja que la moda va lligada a l’expressió de la identitat i estil propi.

-¿La millor pel·lícula que aventuri per on aniran els trets?

-A ’Blade Runner’ [1982] em sembla molt interessant el diàleg que s’estableix entre passat i futur a nivell de vestuari. 

-¿Quines seran les tendències en les pròximes dècades?

-Els teòrics ja parlen, de fet, del final de les tendències, i més aviat estem en una fase en què impera l’estil i l’expressió personal.

-¿Quins materials cauran en desús?

-Tot i que està costant, qualsevol material i procés contaminant hauria de quedar en desús. Esperem que la legislació que està a l’arribar ajudi que les empreses comencin a assumir responsabilitats i també que tots, al comprar, ens informem més. L’ideal seria un sistema de la moda regeneratiu, de manera que tot el que es produeix no malmeti el medi ambient i després pugui utilitzar-se de nou. 

-¿Vestirem de ‘second hand’ o amb moda tecnològica (fibres que canviïn de color o que generin calor o fred automàticament, i fins i tot et diguin ‘hola’)?

-Les dues coses. Quan sorgeixi la moda tecnològica, segur que també tindrà el seu mercat de segona mà. El mercat de segona mà és, per exemple, una possibilitat de diversificar el model per a les marques, per això moltes ja l’han incorporat: H&M (Sellpy), Zara, Isabel Marant...

 -Després de la covid, ¿anteposem qualitat a quantitat?

-La intenció hi era, però per desgràcia, les dades diuen el contrari. El ‘fast-fashion’ està fent molt mal, no només al planeta, sinó també a marques que fins ara eren competitives.

 -¿s’imposarà la roba de lloguer?

-Sí, sens dubte. Ja hi comença a haver ‘start-ups’ molt interessants. Per exemple,Trent, dedicada a llogar peces de joves dissenyadors. És una opció genial per a persones que viuen de la seva imatge o que necessiten tenir una rotació de peces per la seva feina.

 -¿Tot seràgenderless’?

-No està clar, perquè si bé d’una banda hi ha una tendència a esborrar el gènere a les peces, també es detecta certa polaritat i algunes marques que tornen als estereotips a través de la roba.

-¿Com afectarà la Intel·ligència Artificial a la moda?

-La IA ja està sent utilitzada en grans empreses per millorar processos de disseny i la creació. Dissenyadors com Hussein Chalayan o Alexander McQueen en l’actualitat ens han ajudat a imaginar aquest futur de la moda.

-¿Ens farem la roba a casa amb impressores 3D?

-Serà una de les moltes opcions que tindrem, segur. En aquest sentit, m’encanta el treball de Comme Des Machines, que fan anys que investiguen sobre la impressió 3D de la moda. En l’última setmana de la moda d’alta costura, Balenciaga va presentar una espectacular peça dissenyada en 3D.

Notícies relacionades

-¿S’està treballant ja en moda per a Mart?

-Sí, empreses com Vollebak, ja estan dissenyant la roba que portaran els primers humans a Mart.