La Generalitat comença a retirar amb comptagotes l'amiant de les escoles

Un inventari del 2016 xifra en 291 els centres educatius que encara tenen fibrociment

Ensenyament té una reserva d'un milió d'euros per fer obres en 14 col·legis aquest 2017

zentauroepp16634936 amianto170407195253

zentauroepp16634936 amianto170407195253 / NURIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Quinze anys després que se’n prohibís l’ús, pels nocius efectes que té sobre la salut, la Conselleria d’Ensenyament ha posat en marxa un pla per a la retirada de l’amiant detectat en centres educatius de Catalunya. L’actuació es farà aquest 2017 amb comptagotes, amb una inversió, inclosa en els Pressupostos de la Generalitat, d’un milió d’euros. Amb aquests diners es repararan de moment un total de 14 edificis, encara que les dades de què disposa la Generalitat parlen de fins a 291 immobles afectats amb aquest material, que desprèn partícules que poden ser cancerígenes.

«Abans que el 2016 es realitzés el cens de centres que tenien algun element estructural fabricat amb fibrociment, ja s’havien efectuat 53 retirades d’amiant», informa Ensenyament, que precisa que en els primers vuit anys després del veto (entre el 2002 i el 2010) només es van portar a terme 22 actuacions, mentre que totes les restants s’han realitzat des del 2011.

En alguns casos, com el del col·legi públic Frederic Mistral de l’Hospitalet de Llobregat, es va necessitar pràcticament tot l’estiu del 2016 per substituir la uralita amb què estaven construïdes les teulades i algunes conduccions, que dataven dels anys 70. En altres, com el de l’escola pública Montessori de Rubí, «n’hi va haver prou amb dos o tres dies festius, en què els alumnes no tenien classe», per eliminar una coberta de fibrociment d’una zona de porxos del centre, explica una portaveu del centre.

El calendari de les següents actuacions, concreten fonts de la conselleria, s’anirà determinant a partir de les prioritats que marquin els tècnics. Els responsables de la retirada, insisteixen, «seran sempre empreses especialitzades avalades per la Conselleria de Treball».

El que sí que garanteix Ensenyament és que, en qualsevol cas, els treballs de retirada «no afectaran les activitats d’estudiants i professors, ja que s’aprofitaran períodes vacacionals».

I mentrestant, es portaran a terme controls periòdics sobre els 291 edificis –193 dels quals es troben a Lleida–, si bé, segons ha recordat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, si l’amiant «no es toca, no hi ha cap perill».

Notícies relacionades

INSUFICIENT / El pla d’Ensenyament, no obstant, resulta insuficient. Sobretot a la província de Lleida, on es concentren 193 escoles i instituts amb amiant. El sindicat CCOO ha exigit un pla per eliminar-lo amb celeritat i ha celebrat que la comissió d’Educació del Parlament hagi aprovat la proposta del PSC, que demana retirar-lo de les escoles que tenen aquest material a les seves instal·lacions el curs 2017-2018.

«Els serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, que és l’administració a qui correspon, han de prendre les iniciatives adequades per garantir la salut de tota la comunitat educativa», ha afirmat el sindicat en un comunicat. CCOO reclama un calendari establert i dotat pressupostàriament, tal com ja s’ha fet en altres comunitats autònomes. 

Un material prohibit que pot causar càncer de pulmó

El principal risc de l’amiant és que passin partícules  a l’aire i aquestes siguin respirades. Per això les persones més exposades són les que treballen en  tasques de demolició o altres obres. El càncer de pulmó és la primera causa de mort relacionada amb l’amiant en els pacients exposats.