ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Mato presumeix que el Govern ha actuat amb "diligència i celeritat" davant la crisi de l'Ebola

La ministra avança a aquest dimecres la seva compareixença al Congrés perquè dijous anirà a Brussel·les a la reunió de ministres de Sanitat de la UE

Ana Mato, durant la sessió de control al Govern, aquest dimecres al Congrés.

Ana Mato, durant la sessió de control al Govern, aquest dimecres al Congrés. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha sortit al pas de l'ofensiva parlamentària posada en marxa per l'oposició davant els seus errors en la gestió de la crisi de l'Ebola sense assumir cap tipus de responsabilitat i traient, per contra, pit de la "diligència i celeritat" amb què, en la seva opinió, ha actuat l'Executiu davant el primer contagi de la malaltia a Espanya.

La titular de Sanitat no ha donat cap mostra de tenir entre les seves intencions dimitir, tot i que avui s'ha exhibit amb claredat al Congrés la soledat a què s'enfronta a l'assumpte. Cap membre de l'Executiu s'ha quedat a escoltar les seves respostes a les tres preguntes i dues interpel·lacions que el PSOE i CiU li han dirigit per intentar posar-la davant el mirall dels seus errors. I ni Mariano Rajoy ni Soraya Sáenz de Santamaría li han donat un cop de mà defensant la seva gestió, tot i que també han estat interrogats sobre la crisi sanitària.

Mato ha defensat, per contra, la "preparació" amb què el Govern s'ha enfrontat "des de fa mesos" a la temuda malaltia, la seva "resposta immediata" quan es va tenir coneixement del contagi de Teresa Romero i la "comunicació diària" que ofereix sobre aquest assumpte. Per la ministra, la correcció dels protocols aplicats per evitar nous contagis, no és més que un "reforç" del que han après ja els EUA i potser també ho farà la UE. La ministra ha informat, d'altra banda, que l'auxiliar d'infermeria infectada continua "estable dins de la gravetat".

"TREBALLO DE SOL A SOL"

Així mateix ha recolzat el trasllat a Espanya dels dos missioners contagiats a l'Àfrica i les seves compareixences públiques "per responsabilitat política i moral". "Treballo de sol a sol" o en "cos i ànima", han estat altres de les frases amb què ha defensat la seva actuació al capdavant del ministeri.

Notícies relacionades

Davant això, l'oposició l'ha acusat de ser la "pitjor ministra" de la democràcia, d'haver quedat "desautoritzada" per Rajoy i d'afrontar l'Ebola amb "molta improvisació i poc ofici", cosa que ha estès l'"alarma en la població".

LA COMPAREIXENÇA

Mato s'enfrontarà aquesta tarda a un trago encara pitjor, ja que compareixerà davant la comissió de Sanitat per parlar llargament sobre l'assumpte. En principi, les seves explicacions estaven previstes per dijous, però les ha hagut d'avançar per anar a Brussel·les a una reunió dels titulars de Sanitat per analitzar la gestió de la crisi de l'Ebola.

Temes:

Ebola