PROJECTE ESTRATÈGIC

La candidatura de Barcelona per a l'Agència del Medicament avança en un clima enrarit

L'opció barcelonina es presenta a Brussel·les davant els mitjans i la diplomàcia europeus

El sector econòmic acompanya la delegació encapçalada per Montserrat, Comín i Collboni

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo-Toni Sust / Barcelona Silvia Martínez / Brussel·les

La candidatura de Barcelona per acollir a la Torre Glòries la seu de l’Agència Europea del Medicament (AEM), el projecte cientificoeconòmic més important vinculat a Catalunya en aquests moments, té previst fer la seva presentació oficial avui, dimecres, davant els mitjans de comunicació internacionals destacats a Brussel·les. En l’acte hi participarà la diplomàcia adscrita a la Unió Europea (UE). El ministre espanyol d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, no hi assistirà.

Aquesta explicació pública, ajornada fa un mes per causes que no van ser alienes al procés polític que viu Catalunya, la protagonitzaran els tres poders polítics que defensen l’opció barcelonina: el Ministeri de Sanitat –hi anirà la ministra Dolors Montserrat–, la Generalitat –viatjarà A Brussel·les el conseller de Salut, Antoni Comín– i l’Ajuntament de Barcelona, amb una delegació que estarà encapçalada pel segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni. 

Al consistori barceloní no donen per perduda la candidatura, però la incertesa política és vista, inevitablement, com un risc evident de fracàs. Així ho admetia Collboni en declaracions a aquest diari diumenge: «Ho teníem molt bé, i ara està molt complicat».

També viatja a Brussel·les una nodrida representació de la plataforma civil que recolza la candidatura barcelonina, entre ells, Jordi Ramentol, vicepresident de Farmaindústria; Martarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona; Bonaventura Clotet per part de l’àmbit científic; Gonzalo Rodés en nom de la cinquantena d’entitats vinculades a Barcelona Global, i membres del Consorci de la Zona Franca i del Cercle d’Economia.

Fonts de la candidatura asseguren que el seu propòsit és sobrevolar, sense entrar en el tema, les més que probables al·lusions dels mitjans a la situació política catalana. L’objectiu, expliquen, és donar a conèixer «una molt bona candidatura de país» (es refereixen a Espanya) amb una transcendència, adverteixen, que se situa en un pla superior a qualsevol discrepància política. «Aquest és un acte social molt important, que permet donar-nos a conèixer i respondre a preguntes dels mitjans de mig món –afegeixen–. El benefici és per a tots».

LA COMPETÈNCIA SEGUEIX

La candidatura de Barcelona segueix comptant amb 17 competidores entre les quals destaquen Amsterdam, Copenague, Viena i Milà, si bé recents informes preliminars d’organismes comunitaris van descriure el projecte barceloní com l’opció més qualificada des del punt de vista tècnic. La seva localització, les connexions i l’entorn biomèdic pròxim a la Torre Glòries l’avalen.

«El fet que Catalunya s’estigui empobrint pel conflicte polític no és un obstacle perquè l’AEM vingui a Barcelona», asseguren fonts pròximes al Ministeri de Sanitat, l’organisme que més activament defensa la carta catalana: «Tots els països tenen problemes interns. L’agència no és una empresa, i no té per què veure’s influenciada per circumstàncies locals».

EL CONFLICTE SOCIAL

L’únic element que sí que podria distorsionar el valor de Barcelona com a futura seu de l’AEM –que abandonarà la seva situació actual a Londres per la sortida del Regne Unit de la UE– és l’eventual persistència del conflicte social als carrers, afegeixen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

L’AEM dona feina a més de 900 professionals vinculats a l’àmbit científic i econòmic. La seva presència genera la instal·lació de més d’un miler d’empreses del sector del medicament en l’entorn. Aquesta institució, responsable de la supervisió i aprovació dels medicaments que es consumeixen en l’àmbit de la UE, compta amb un pressupost anual de 340 milions d’euros. La influència d’aquesta agència en els sectors biomèdics, acadèmics i econòmics del país que l’acull és inqüestionable.

La coincidència a Brussel·les de la ministra Montserrat, el conseller Comín i el tinent d’alcalde Collboni no va estar confirmada fins a ahir a la tarda. Aquesta presentació, que ja han realitzat les 17 candidatures restants, ja no podia posposar-se més. L’elecció de la futura seu de l’AEM es decidirà el 20 de novembre que ve a Brussel·les. El vot l’emetran els caps d’Estat i de Govern. Mariano Rajoy per part espanyola.