OFRENA FLORAL

Puigdemont es compara amb Macià per ser "un home que també va patir"

El missatge de l'expresident de la Generalitat i diputat electe ha sigut llegit per Jordi Turull en l'acte d'homenatge al primer president de la Generalitat de la República, Francesc Macià

cmontanyes41412266 macia171225121226

cmontanyes41412266 macia171225121226 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

L'expresident de la Generalitat i diputat electe Carles Puigdemont ha exalçat aquest matí, en un missatge que ha llegit l'exconseller i també diputat electe Jordi Turull, el "coratge de l'expresident Francesc Macià", i ha dit que Catalunya viu "un Estat de persecució a idees legítimes, democràtiques i no violentes".

En la tradicional ofrena floral a la tomba del primer president de la Generalitat republicana, Francesc Macià,  mort fa avui 84 anys, Puigdemont s'ha erigit com el "continuador d'una llarga cadena d'esforços i sacrificis". El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) ha afirmat, en al·lusió a la seva actual situació i a la dels exconsellers que es troben presos o fugats a Bèlgica, que Macià "va ser un home que també va patir".

La carta de Puigdemont l'ha llegit Turull, acompanyat del també exconseller Josep Rull, davant la tomba de Macià. Al finalitzar la seva lectura, han cantat amb els assistents a aquesta ofrena l'himne català. 

Un clam pels polítics presos

Els partits i les entitats nacionalistes han convertit la tradicional ofrena floral a la tomba de Macià en un clam per demanar la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. 

El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha afirmat que aquest és "un Nadal excepcional perquè no hi som tots", cosa que ha assenyalat que és una "situació absolutament injusta i trista que no s'hauria de repetir mai més". Pujol ha recalcat la "vigència" del pensament polític de Macià, que lluitava "per una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa".

Per la seva part, la diputada electa i presidenta de la Diputació Permanent del Parlament, Carme Forcadell (ERC), que ha assistit a l'acte amb els secretaris de la Mesa Anna Simó i David Pérez, ha indicat que la figura de Macià és "inspiradora" perquè ell "sempre va lluitar per la llibertat i la justícia social". Ha dit que Macià, que també "va patir l'exili per culpa de la repressió de l'Estat, va continuar lluitant i perseverant, i ens va ensenyar a no defallir". Forcadell, en al·lusió als líders independentistes, ha demanat que "puguin tornar els de l'exili i sortir els de la presó, per llibertat, per dignitat, per justícia i perquè els votants ho volen".

També hi ha participat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha homenatjat la figura de Macià, de qui ha dit que va ser "representant d'un catalanisme polític transversal i progressista". Ha demanat també l'alliberament de "les persones injustament empresonades com a conseqüència d'una política basada més en la venjança que en la voluntat de resoldre els problemes".

El president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha afirmat que "hi ha bones persones que no han passat el Nadal a casa amb els seus" i ha "exigit" la llibertat dels "presos polítics" independentistes. "Nosaltres tenim el nostre president a la presó: no ha passat el Nadal a casa", ha lamentat, en aquest sentit, en referència al president d'ERC, Oriol Junqueras.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha afirmat que "aquest no és un Nadal com la resta" i ha considerat que "això és inacceptable en una democràcia madura" com hauria de ser l'espanyola. Ha dit que "Macià ens va marcar el camí i el nostre treball és perseverar", i ha celebrat que després de les eleccions del 21-D, que han resultat en una majoria en escons independentistes, "tenim el somni a tocar".

Notícies relacionades

Les entitats sobiranistes també han participat en l'acte. El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha dit que la vida de Macià és exemple que la catalana "no és una nació que s'improvisa, ni un producte de màrqueting", i s'ha mostrat confiat que "una altra vegada tornarem a lluitar, tornarem a patir i tornarem a vèncer".

El portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també ha assenyalat que aquest és un "any especial" i ha recordat que el 2016 va ser el president de l'entitat, Jordi Cuixart, avui en presó preventiva, qui va anar a aquesta ofrena floral. De Macià ha dit que "va ser qui va aconseguir portar el catalanisme a les classes populars del nostre país".