MOBILITZACIÓ PER LA LLIBERTAT DELS POLÍTICS PRESOS

Llibertat entre corxeres

Unes 50.000 persones omplen el concert per la llibertat dels presos organitzat per l'ANC

Oriol Junqueras, a través d'una familiar, fa una crida a participar en el 21D: "Voteu, que no falli ningú"

fsp9129 / FERRAN SENDRA

fsp9129
fsp8954
fsp9243
fsp9109
zentauroepp41165041 concert171202170151
fsp9147
fsp9038
fsp8874

/

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Nina Osegueda, cantant d’A Sound of Thunder, va arrencar al més pur estil Josep Tarradellas: «Catalans i catalanes, ja som aquí». Així va obrir, ahir a les 16.30 hores a l’Estadi Olímpic, el concert per la llibertat dels 10 dirigents independentistes que són a la presó. Organitzat per l’ANC amb l’objectiu de recaptar fons per a la caixa de solidaritat destinada a pagar les fiances dels presos, el lema va ser Concert per la llibertat dels presos polítics. Tenia un precedent: el Concert per la llibertat que es va celebrar el 2013 al Camp Nou i en què van participar 400 artistes i 90.000 espectadors.

Al concert d’ahir, 2 de desembre, hi van anar 55.000 persones (estava tot preparat per unes 60.000) i hi van participar 40 artistes. Les entrades costaven entre 10 i 30 euros. L’ANC va oferir descomptes a les famílies i algunes hi van anar amb nens. Molts assistents portaven una peça de roba distintiva de color groc, símbol dels polítics empresonats. L’ANC va regalar a l’entrada gorres de llana (els termòmetres marcaven 10 graus al principi a Montjuïc) i mocadors d’aquest color. «Reivindiquem un color que significa la llibertat», van assenyalar l’actriu Txe Arana i l’entrenadora de bàsquet Carme Lluveras.

Les veus dels polítics presos van ressonar ahir a la tarda a través dels seus parents i persones més pròximes. «Passi el que passi dilluns [quan el Tribunal Suprem comunicarà si accepta posar en llibertat els 10 imputats] hi ha d’haver més unitat i calma que mai. Us sento a prop», va manifestar Jordi Cuixart en una carta llegida per la seva germana Neus. «Estic segur que el meu pare aviat sortirà de la presó», va afirmar per la seva banda Oriol Sànchez, fill del president de l’ANC. «El 7 de desembre, tothom a Brussel·les. I el 21, a guanyar», va concloure.

EL 21-D «VOTEU»

També la veu d’Oriol Junqueras es va sentir a l’Estadi Olímpic. El líder d’ERC va fer una crida a mobilitzar-se el dia 21. «Voteu amb un somriure als llavis. Per les injustícies, contra les desigualtats. Voteu, que no falli ningú», va llegir una familiar. En la seva missiva Junqueras es va mostrar convençut que aquestes eleccions «despertaran l’interès europeu i l’opinió pública internacional».

Una familiar de Raül Romeva va llegir una carta escrita per ell. «El dia 21 respondrem a les urnes sense ràbia i sense rancor». «No ens cal la violència i l’abús per imposar-nos. La nostra aposta són els ponts i el diàleg», va destacar Romeva.

Les parelles, fills, germans i nebots de Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Carles Mundó van intervenir per demanar que surtin de la presó. «¡Llibertat, llibertat!», cridaven els espectadors abans de la lectura dels seus parlaments.

Hi va haver, a més, diferents cares conegudes, com la de l’actor Toni Albà, que no va renunciar a la sàtira. «Molts artistes volien ser avui aquí, però no hi cabíem tots», va arrencar. «Sabina, Loquillo… Serrat». Els xiulets dels espectadors van ser notables quan Albà va esmentar l’autor de Mediterráneo. «I podria donar-vos més noms des de la a, hac i  zeta», va concloure Albà. Més xiulets, aquesta vegada per al líder del PSC. Rialles, també, quan l’humorista va imitar Jordi Pujol i Xavier Trias.

Notícies relacionades

Les proclames d’independència i d’alliberament dels dirigents empresonats es van barrejar amb les crítiques a la «repressió» de l’Estat. També es van projectar vídeos dels exconsellers a l’estranger. I, per fi, el més esperat: el missatge de Carles Puigdemont. «Estem demostrant com és el poble de Catalunya, ja que fa anys que ens manifestem de manera cívica», va assegurar Puigdemont a través de la pantalla. «Aquesta cadena de solidaritat ens ajuda a mantenir viva l’esperança», va finalitzar.

El concert va acabar amb una crida dels convocants, incansables, al pròxim gran acte independentista: la manifestació del 7 de desembre a Brussel·les, que té com a lema Omplim Brusel·les. L’objectiu: donar suport al Govern cessat.