Sánchez es desenganxa del PP i C's: "El seu discurs és recentralitzador"

El líder socialista assenyala que Rajoy i Rivera comparteixen "ideari" i "formes polítiques"

Acusa els partits independentistes d'haver reduït els seus arguments al "victimisme"

undefined40968951 graf127  valladolid 16 11 2017   el secretario general del p171117121836

undefined40968951 graf127 valladolid 16 11 2017 el secretario general del p171117121836 / NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ara que s'ha aplicat l'article 155 de la Constitució a Catalunya i queda poc més d'un mes per a les eleccions autonòmiques, Pedro Sánchez s'esforça per desmarcar-se del Govern i Ciutadans després d'un període en què les forces constitucionalistes anaven gairebé sempre de la mà davant la crisi territorial. Aquesta fase ha acabat, i el líder socialista intenta deixar clar que Mariano Rajoy i Albert Rivera van per una banda i ell va per una altra. Durant la seva compareixença després de la reunió de la direcció del PSOE a Valladolid, Sánchez ha subratllat les diferències amb els dos dirigents.   

“El PP i Ciutadans estan tenint un discurs recentralitzador, de qüestionament de l'Estat autonòmic”, ha dit Sánchez. “A nosaltres, en tot el que tingui a veure amb la recentralització d'un model exitós, no ens trobaran. I no parlo només de Catalunya, sinó també de moltes altres comunitats”, ha afegit el líder de l'oposició.

Tot i així, i malgrat que el PP va refredar dimecres la possible reforma constitucional a la qual segons el PSOE es va comprometre Rajoy a canvi del suport al 155, Sánchez diu no sentir-se enganyat pel president del Govern. “Nosaltres som un partit seriós, jo em prenc la paraula del senyor Rajoy de forma seriosa. Fins que no li senti dir una cosa diferent del que a mi m'ha dit, dono per bones les seves paraules. No he sentit el president del Govern dir aquesta boca és meva, així que segueixo confiant en la seva paraula”, ha explicat.

Sánchez ha marcat perfil propi en el terreny territorial. Sobre Units Podem, ha dit que no entén que “faci seguidisme d'ERC”. També ha acusat les forces independentistes de tenir un sol argument: “El victimisme”.   

“El que ara li queda a l'independentisme per justificar-se de cara a les eleccions del 21-D és el victimisme. Els seus arguments fins ara eren tres. L'econòmic, ja que assenyalaven que hi hauria una mena de mannà econòmic com a conseqüència de la independència. En segon lloc, el que ells anomenaven la revolució dels somriures, en el sentit que no hi hauria un problema de convivència. I finalment la qüestió del reconeixement internacional. Tot ha caigut pel seu propi pes”, ha dit Sánchez.

Els acords després del 21-D

El líder socialista, però, no ha volgut posar límits als possibles pactes després de les eleccions catalanes. “Dins de la Constitució, de l'Estatut i de l'autogovern, es pot parlar amb totes les formacions”, ha assenyalat.

Notícies relacionades

Les crítiques al PP i Ciutadans no només han sigut territorials. En un moment en què el partit d'Albert Rivera s'està desenganxant a les enquestes, Sánchez intenta identificar-lo amb “la dreta” pel seu pacte amb Rajoy, pacte que segons els socialistes s'ha incomplert en un 85% en aquest primer any de la legislatura. Els temps del fracassat acord d'investidura de Sánchez amb el partit taronja, al qual identificava amb el “canvi progressista i reformista”, han quedat molt enrere.

“Espanya avui pateix un president en funcions, d'un govern en funcions, i amb el silenci còmplice de Ciutadans, el partit que el sustenta. El PP i Ciutadans coincideixen en el seu ideari i en la seva forma de fer política. Diuen una cosa i fan la contrària. Espanya pateix un Govern instal·lat en la desídia amb el silenci còmplice de Ciutadans”, ha conclòs Sánchez a Valladolid.