El CIS confirma l'ascens de C's i la caiguda de Podem després de l'1-O

Els morats baixen fins al 18,5% de suports mentre que els taronges se situen només a un punt per sota

El PP manté la seva distància de gairebé quatre punts davant el PSOE i el bloc de dretes torna a guanyar el d'esquerres

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ciutadans és l'únic partit majoritari que millora els seus resultats davant la crisi territorial catalana. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), donat a conèixer aquest dimarts, atorga als taronges una intenció de vot del 17,5%, tres punts més que en l'anterior estudi de l'organisme públic, publicat el juliol passat. Els altres tres partits majoritaris cauen, però cap ho fa de forma tan acusada com Units Podem.

El suport als morats i els seus satèl·lits territorials (En Comú Podem a Catalunya, Compromís a València i En Marea a Galícia) és ara del 18,5%, només un punt per sobre de Ciutadans. Els de Pablo Iglesias han baixat un punt i mig en els últims quatre mesos, segons l'enquesta del CIS, que va realitzar 2.500 entrevistes del 2 a l'11 d'octubre, just després del referèndum sobre la independència, que el Govern va mirar d'impedir amb càrregues policials, i coincidint amb el contundent  discurs de Felip VI i els primers trasllats d'empreses fora de Catalunya. La declaració unilateral d'independència per part del Parlament i l'aprovació de l'article 155 de la Constitució, per rellevar el Govern, suspendre competències autonòmiques i convocar eleccions, no van arribar fins al 27 d'octubre.

La pujada de Sánchez es dissipa

L'evolució del PP i del PSOE és similar, només que el primer aprofundeix la seva tendència a la baixa i el segon cau per primera vegada després de la tornada de Pedro Sánchez al lideratge del partitPedro Sánchez. Els conservadors obtindrien avui un 28% dels vots, vuit dècimes menys que al juliol i molt per sota del 33,03% dels sufragis que van aconseguir l'any passat en les últimes eleccions generals.

A 3,8 punts del PP, amb un 24,2% de suports, se situa el PSOE. El seu resultat és set dècimes més baix que fa set mesos, i dona a entendre que la pujada de Sánchez ha desaparegut. Tot i així els socialistes continuen estant per sobre del 22,66% de vots que van aconseguir en els comicis.

La dreta torna a guanyar

Notícies relacionades

La crisi territorial també ha provocat que el suport a les forces d'esquerra hagi disminuït. Al juliol, el bloc format pel PSOE i Podem obtenia el 45,2% dels suports, gairebé dos punts més que la suma del PP i Ciutadans, que es quedava en un 43,3%. Ara la situació s'ha invertit. Socialistes i morats arriben al 42,7%, gairebé tres punts menys que conservadors i taronges, amb un 45,5%.

Els partits catalans, mentrestant, també cauen. En Comú Podem aconseguiria el 3,5% dels suports en unes generals, davant el 2,7% d'ERC i l'1,6% del PDECat. Al juliol, els tres partits van obtenir una intenció de vot del 3,7%, 2,7% i 1,6%, respectivament.