LES PRÒXIMES ELECCIONS

Puigdemont, disposat a ser candidat el 21-D fins i tot a l'estranger

El PDECat proposa una llista unitària "de país" de cara als comicis

Esquerra s'inclina per una candidatura pròpia de perfil ampli

Avanç de l’entrevista a Carles Puigdemont a la televisió pública belga (RTFB).

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En una entrevista concedida a la televisió pública belga, la RTBF, el destituït president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat disposat a ser candidat en les pròximes eleccions del 21 de desembre. "Estic disposat a ser candidat", ha assegurat. I a fer-ho fins i tot des de l'estranger, perquè, afirma en l'entrevista, és possible en un món globalitzat.

La intenció de Puigdemont de ser candidat arriba tan sols unes hores després que el seu partit, el PDECat, hagi proposat una "llista única de país" a favor de la llibertat, l'amnistia dels "presos polítics", la defensa de les institucions i que Catalunya tingui un nou Estat. Així ho ha explicat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, que, d'entrada, no ha esmentat la declaració unilateral d'independència (DUI) en l'oferta programàtica, però ha dit que la candidatura assumeix i avala tot el recorregut fet pel sobiranisme fins ara.

Pascal ha assegurat que, segons el seu parer, els exconsellers empresonats, si ho desitgen, haurien de formar part d'aquesta llista conjunta. Ho ha afirmat poc abans que Puigdemont verbalitzés la seva predisposició a encapçalar la llista. 

Després de la reunió del comitè nacional del partit, Pascal ha defensat així la llista única: "Creiem que fa falta concentrar esforços, creiem que és el moment d'una gran llista de país, una gran llista conjunta amb l'aportació de tots els espais polítics, de totes les sensibilitats per fer front a aquesta situació tan ferotge i xocant que tenim al davant". Pascal ha argumentat que "els ciutadans esperen solucions de la política, no baralles" ni retrets.

Durant la reunió, la gran majoria d'intervencions han avalat aquesta proposta de llista única, que pretén anar més enllà d'ERC i mirar d'incorporar altres sensibilitats, incloent-hi la dels comuns. El plantejament del PDECat es basa en el  fet que l'excepcionalitat de la situació, amb vuit exconsellers empresonats a Madrid, exigeix també una llista excepcional.

Una figura neutral

Preguntada sobre qui ha de ser el candidat o candidata a presidir la Generalitat, Pascal ha dit que encara n'han de parlar, "assumint que els que estan privats de llibertat i els que estan fora del país" haurien de mirar "que puguin ser-hi, si és que hi volen ser". "No hem pogut parlar més amb ells per motius obvis", ha afegit. Fonts del PDECat apunten que la solució per decidir el candidat o candidata a la presidència de la Generalitat podria passar per una figura neutral, que no militi en el partit postconvergent però tampoc a ERC.

Per a la llista compta amb els empresonats, si ells ho veuen amb bons ulls. En paral·lel, el PDECat ha posat en marxa en paral·lel els mecanismes per escollir els candidats a nivell comarcal, de demarcació i de tot Catalunya. En tot cas, Pascal ha dit que "pel PDECat no quedarà".

ERC, per una candidatura pròpia "àmplia"

Esquerra, per la seva banda, encara està sota l'efecte del xoc que suposa tenir el líder indiscutit, Oriol Junqueras, entre reixes. Estan fresques les seves paraules, dijous, abans d'ingressar a Estremera, el Centre Penitenciari Madrid VII, en què advocava perquè cada partit construís la seva pròpia llista.

En això estan els republicans, que estan mantenint contactes per conformar una candidatura "àmplia" construïda "al voltant d'ERC". La descripció que facilita una alta veu del partit no s'ajusta en excés amb una llista més o menys paritària entre republicans i postconvergents, sinó amb una en què la biga mestra és única, Esquerra.

Notícies relacionades

La construcció de grans aliances és un dels modus operandi de Junqueras, que segueix sent qui porta el timó del partit. Se suposa que els contactes es perfilen amb l'espai d'esquerres catalanista que ha abandonat el PSC i el més conservador, adjacent amb el PDECat. ¿Albano-Dante Fachin? "Tant de bo, però sembla que no", explica aquesta mateixa veu. 

Pel que fa al cap de llista, seria, segur, Junqueras. La resta d'empresonats del partit també ocuparien llocs d'honor. ¿I el cap de llista efectiu, si es manté la presó per als polítics republicans? Quan al febrer, en una reunió dominical secreta a casa del líder d'Esquerra, es va abordar la qüestió, el lideratge fora de la presó va ser destinat a la secretària general, Marta Rovira