CONSELL DE MINISTRES

Rajoy sorprèn i convoca eleccions a Catalunya el 21 de desembre

El president opta per dissoldre ara el Parlament i "donar la veu als catalans com més aviat millor a les urnes"

1
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha donat la sorpresa aquesta nit a la Moncloa a l'anunciar que ha decidit dissoldre immediatament el Parlament i convocar eleccions a Catalunya per al 21 de desembre vinent. Rajoy, que ha obtingut aquest mateix divendres l'aval del Senat per poder aplicar l'article 155 de la Constitució, ha anunciat també el cessament del president Carles Puigdemont, del seu vicepresident i de tots els seus consellers; així com dels delegats de la Generalitat a Madrid i a Brussel·les.

Rajoy, a través d'una declaració institucional a la Moncloa, ha informat la premsa del primer paquet de mesures que ha adoptat el seu consell de ministres per agafar el control de l'Administració catalana. Aquestes iniciatives seran publicades immediatament al BOE, perquè siguin efectives, amb l'única excepció de la convocatòria electoral, que serà publicada aquest dissabte.

"He optat per convocar com més aviat millor unes eleccions lliures, netes i legals que puguin restaurar la democràcia a la comunitat autònoma", ha subratllat el cap de l'Executiu, insistint que "no es tracta de suspendre l'autogovern, d'intervenir-lo ni de retallar-lo, sinó senzillament de tornar-lo a la normalitat com més aviat millor".

Notícies relacionades

En aquest context, Rajoy ha incidit que farà front a la declaració d'una independència "descarnada, trista i angoixant", que suposa "no respectar" els drets de la majoria ni "inquietar-se" pel mal que es pugui causar. "Ara es tracta d'evitar mals pitjors i de tornar com més aviat millor la normalitat a la vida dels ciutadans", ha ressaltat, defensant que entre totes les mesures anunciades aquest divendres la més rellevant és la de retornar la veu als catalans a través d'unes eleccions.

"El president Puigdemont ha tingut l'oportunitat aquest dijous de dissoldre ell i convocar eleccions. No ho ha volgut fer. Doncs el Govern d'Espanya pren les mesures per recuperar la legalitat i ha decidit, a més, convocar eleccions a Catalunya. Creiem que és urgent retornar la veu als catalans i en condicions democràtiques perquè decideixin el seu futur, perquè ningú pugui cometre il·legalitats en nom seu. Són les urnes de veritat les que poden establir les bases de la necessària convivència entre catalans. Catalunya necessita reconciliar-se amb la llei i amb ella mateixa i el Govern no vol dilatar ni un moment més aquesta tasca", ha sentenciat.