EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La comissió independent per a la mediació rebutja la DUI i el 155

Integrada per sindicats, patronals, universitats i col·legis professionals, demana "escapar de posicions extremes"

zentauroepp40654537 universidad171023191453

zentauroepp40654537 universidad171023191453 / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La comissió independent per a la mediació, el diàleg i la conciliació, integrada per representants sindicals, patronals, d'universitats i de col·legis professionals, rebutja tant la declaració unilateral d'independència (DUI)DUI com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que intervindria l'autonomia catalana. En un acte a la Universitat de Barcelona (UB) sobre l'encaix de Catalunya a l'Estat, ha cridat a "fugir de posicions extremes" i buscar "una sortida pactada" per al conflicte a través del "diàleg".

Així s'ha expressat en l'acte, presentat amb el títol 'Trobem l'entesa a través del diàleg', el rector de la UB, Joan Elias, que ha llegit el text fundacional de la comissió. "Més que mai és imprescindible proclamar que la política ha de passar pel diàleg", ha subratllat. "No es tracta", ha dit, "de solucionar un conflicte de banderes, sinó de crear un futur de pau social", ja que "sense diàleg no hi haurà entesa en la societat catalana".

Elias ha volgut "reivindicar el diàleg com a instrument per obrir un camí de futur" que culmini en "acords efectius i duradors basats en el respecte i la tolerància".

Davant l'aplicació de l'article 155 a què va donar via lliure dissabte el Consell de Ministres, el rector de la UB ha mostrat el seu "suport absolut a les institucions democràtiques catalanes" i al seu "autogovern, recuperat avui fa 40 anys". "Esperem que les dues parts cedeixin i sigui possible reconstruir els ponts trencats", ha apuntat, i després ha afirmat, esperançat: "Encara hi som a temps".

Polítics entre el públic

A la trobada hi han assistit, a més de representants sindicals i empresarials, el conseller de Presidència, Jordi Turull; el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano; l'excoordinador d'ICV Joan Herrera; la diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas, o el diputat del PSC Raül Moreno.

Notícies relacionades

Sobre el tema han debatut la catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia de la Universitat Ramon Llull Esther Giménez-Salinas; l'exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza; el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en mediació Francesc Xavier Moreno, i la periodista Milagros Pérez Oliva.

La fractura social

Giménez-Salinas ha remarcat que per al diàleg són necessaris "temps, confidencialitat i respecte" i que els interlocutors han d'estar disposats a "dialogar des del punt zero, sense premisses prèvies". En la mateixa idea ha insistit Moreno, a l'afirmar que "el diàleg és l'única via que pot portar a una solució correcta i civilitzada". Pérez Oliva, que ha admès no ser "gaire optimista", ha alertat sobre "el risc de confrontació social", que considera "un preu molt alt a pagar". Per Mayor Zaragoza, "hi ha impossibles que es poden convertir en possibles".