Junqueras: "Només la gent salvarà la gent"

El vicepresident i Jordi Turull sostenen que la mobilització popular farà que l'1-O sigui un èxit

Mireia Boya (CUP) adverteix que si guanya el sí es proclamarà la independència i convida els Mossos a desobeir la fiscalia

jregue40312498 barcelona 27 09 2017  pol tica   acte a favor del refer ndum170927203612

jregue40312498 barcelona 27 09 2017 pol tica acte a favor del refer ndum170927203612 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena / Fidel Masreal / BARCELONA

En un acte organitzat per Universitats per la República a la plaça Universitat de Barcelona, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el portaveu del Govern, Jordi Turull, han assegurat que tot està a punt per a la celebració del referèndum i han subratllat que la clau és la participació diumenge que ve.

Junqueras ha traçat un discurs de caràcter i to èpic. "Aquesta és una qüestió de democràcia, de defensa dels drets civils, cívics i socials. Els que volen impedir l'exercici del vot estan impedint la democràcia”, ha asseverat davant dels universitaris. “No podem permetre que ens prenguin la democràcia, perquè la llibertat és la millor eina per construir” la nova república.

El líder d'ERC, que ha volgut ser presentat com a professor de la UB, ha sostingut que “les institucions es mantenen fidels al mandat democràtic” que va sortir de les urnes el 27-S de fa ja dos anys. A la seva manera, el vicepresident del Govern ha donat entendre que la política ha arribat fins aquí, però que ara, en l'esprint final, tot depèn de la mobilització popular. “Només la gent pot salvar la gent” ha clamat, en un to, una altra vegada, molt mitinguer, abans de sentenciar : “El país us necessita i segur que no fallareu”

"Depèn de nosaltres, votarem i ens en anirem"

Per la seva part, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assegurat que "ara només depenem de nosaltres mateixos". I ha assegurat que "tot està en marxa, tot estarà a punt, no ens hem rendit, ni hem renunciat ni ens hem resignat davant tanta intimidació, no ho farem". En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que "aquesta vegada ni el Govern, ni el Parlament, ni els alcaldes fallarem i donat que tenim fe en el poble de Catalunya, el diumenge votarem i guanyarem".

El portaveu ha assegurat que l'Estat ja no diu que no hi haurà urnes diumenge: "Ja no diuen no votarem sinó que serà una paròdia, que se'n vagin a casa si creuen que és una parodia". "Creuen que ho tenen guanyat -ha afegit- però en democràcia no tenen el més important, vosaltres, la gent, per això votarem i per això guanyarem". Turull ha afegit que "l'Estat té por perquè veuen que va de debò, que votarem i ens en anirem". Turull ha comparat la situació actual amb la de la lluita contra la dictadura: "Estem lluitant igual que ells, alumnes i professorat per tombar aquest règim, perquè no va morir al llit sinó perquè estudiants i professors van dir prou igual que direm prou l'1 d'octubre per salvar els drets humans fonamentals, de la democràcia". 

L'avís de la CUP

Davant els dubtes del PDECat i del president Puigdemont sobre la idoneïtat o no de realitzar una DUI la setmana que ve, sabent ja ara que les garanties de què gaudirà el referèndum no seran les mínimes per validar els resultats, la CUP, via la diputada Mireia Boya, ha llançat tot un avís per a navegants: “Diumenge no és una mobilització contra el PP, no és un procés participació ni una cassolada. Diumenge celebrem un referèndum d'autodeterminació i si guanya el sí proclamem la independència”.

Cuixart desafia la fiscalia

El líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha desafiat la imputació de la fiscalia per sedició pels actes dels passats dies 20 i 21 de setembre. "Si és per cridar a la mobilització permanent, té raó, ho tornem a fer: catalans i catalanes, mobilització permament, tothom al carrer, si ens busquen ens trobarem aviat, som a les places i als carrers, colze a colze amb els estibadors per la democràcia, impressors per la democràcia, universitaris per la república, mestres per la democràcia, tot el poble aixecat en defensa de la democràcia, no ens amaguem".

Lluites socials i lluita pel referèndum

Notícies relacionades

El primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha demanat una mobilització "massiva" diumenge i ha defensat el dret al vot i ha vinculat el moviment en favor del referèndum amb la defensa dels drets socials: "Els que veuen sedició en qualsevol manifestació al carrer demà diran que és sedició exercir el dret a vaga, demanar salaris dignes o un finançament just per a les universitats, els que volen precintar la llibertat d'expressió volen emmordassar les lluites en defensa de la vivenda o una sanitat pública de qualitat". "Hem de lluitar units però no uniformitzats", ha afegit.

El cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, ha comparat l'actuació de l'Estat amb la del franquisme i "la brutalitat amb què es van trencar les vides dels vostres avis, potser dels vostres pares... i que avui els seus hereus més directes intenten destrossar la vostra vida, a fer punyetes el franquisme".