EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Maza: "La possibilitat que es demani presó per a Puigdemont està oberta"

El fiscal insisteix que "no hi ha desproporció" en les actuacions per desactivar l'1-O

No hi ha més instruccions per frenar l'organització del referèndum

Maza: "La possibilitat que es demani presó per a Puigdemont està oberta"

FERNANDO VILLAR (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Servimedia

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha afirmat aquest dilluns que la possibilitat de demanar que el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, vagi a la presó per malversació de fons públics "està oberta".

Així s'ha pronunciat Maza, en una entrevista a Onda Cero, en què ha subratllat que "no hi ha desproporció" en les actuacions que ha ordenat la fiscalia per desactivar la celebració del referèndum previst per a l'1 d'octubre. "Al revés. Ens esforcem per no anar més enllà de la llei", ha matisat.

Al mateix temps, ha deixat clar que "de moment no hi ha més instruccions a donar" per frenar l'organització i logística de l'1-O, i ha mostrat la seva confiança que no se n'hagin de donar més fins a aquest dia.

Desobediència, malversació i prevaricació

Al seu torn, s'ha mostrat "absolutament convençut" que Puigdemont ha actuat durant tot aquest temps "sota desobediència". No obstant, ha dit que seran els tribunals els que s'hauran de pronunciar al respecte.

Ha explicat que la prevaricació i la desobediència no estan castigades amb penes de presó "però la malversació sí", cosa que li ha servit per afirmar que "la possibilitat que es demani presó per a Puigdemont per malversació de fons públics està oberta".

Maza ha anat més enllà al manifestar que la fiscalia "està convençuda" que Puigdemont "està incorrent en delictes de desobediència, malversació i prevaricació".

Respecte de la possibilitat que el president de la Generalitat sigui acusat de rebel·lió si declara la independència de Catalunya, ha aclarit que "la rebel·lió és una desobediència per mètodes violents. Depenent del grau de violència, estaríem davant una rebel·lió".

Al mateix temps, ha comentat que el delicte de sedició "passa per l'aspecte tumultuari i el delicte de rebel·lió requereix violència".

Notícies relacionades

Ha dit que la decisió que un coronel de la Guàrdia Civil coordini tots els agents, "inclosos els Mossos d'Esquadra", s'explica pel fet que els Mossos "no tenen prou mitjans per garantir la seguretat conjunta".

Per últim, ha comminat els alcaldes a respondre si és cert que cediran locals municipals "per a l'acte il·legal" de l'1 d'octubre.