POLS PER LA INDEPENDÈNCIA

El PP avisa els que vulguin "violentar el carrer" que no hi haurà "cap dubte" a aplicar la llei

Afirma que alguns sobiranistes actuen com a provocadors que desafien l'Estat

Els conservadors tornen a demanar que s'avancin les eleccions autonòmiques

undefined40060146 gra173  madrid  11 09 2017  el vicesecretario general de com170911193816

undefined40060146 gra173 madrid 11 09 2017 el vicesecretario general de com170911193816 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El PP va sortir ahir amb un to igual de dur que en dies anteriors contra el desafiament independentista, però posant l’accent en un aspecte que aquestes setmanes enrere els dirigents conservadors només comentaven en privat: el temor que diuen tenir que la tensió arribi als carrers. El vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, va advertir que no hi haurà «cap dubte» a l’hora d’aplicar la llei contra els que intentin «violentar el carrer» a Catalunya en les pròximes setmanes. «Ells intentaran incendiar el carrer tant com puguin fins a l’1 d’octubre i nosaltres intentarem preservar la legalitat i els drets de tots els catalans», va assegurar davant la premsa convocada a la seu del PP.

 Casado va acusar el president Carles Puigdemont d’haver-se convertit en un «xulo de discoteca» per animar els ciutadans a exigir als seus alcaldes que col·laborin en la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, prohibit pel Tribunal Constitucional. Segons el dirigent popular, «alguns» independentistes estan provocant el Govern central per trobar una «resposta» de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Casado també va titllar Puigdemont de «governant absolutista» per «aniquilar les llibertats del poble» i va lamentar que s’hagi buscat com a «company de viatge» Arnaldo Otegi, «terrorista confés i condemnat».

Mariano Rajoy va convocar al matí la reunió del comitè de direcció del partit i va arribar molt preocupat, van explicar diverses fonts, per la situació dels alcaldes, funcionaris i ciutadans en general que «vulguin complir la llei» i se  sentin «desprotegits». Per a ells, i traslladant el suport del president del PP, Casado va llançar el missatge que no es «regatejaran esforços perquè es penalitzi els que delinqueixin i es protegeixi els que no volen delinquir».

El vicesecretari no va donar pistes de fins on pensa arribar el Govern central per evitar la celebració del referèndum i va saltar fins al 2-O, un dia en què veu «fonamental» preguntar-se si l’Executiu català que ha donat «un cop d’Estat» pot seguir en el càrrec. «Aquest Govern que ha espiat dades fiscals del seu poble, que ha classificat jutges entre afins i no afins, que ha purgat entre les seves pròpies files consellers i directors generals, ¿pot aquest Govern encapçalar un projecte per a Catalunya?», es va preguntar. «Jo crec que no», es va respondre abans de tornar a demanar eleccions autonòmiques.

Notícies relacionades

Després d’uns quants anys d’inacció davant el creixent sentiment independentista i d’una operació diàleg infructuosa i posada en marxa gairebé en temps de descompte, Rajoy té un delicat paper a Catalunya en aquests pròxims dies. Una mostra més és que el PP s’ha replantejat un acte que tenia previst celebrar divendres i dissabte vinents a Salou. 

En principi els populars havien d’organitzar l’«escola d’estiu» amb experts independents, però ahir van suspendre aquest pla i van començar a donar voltes sobre quin format ha de tenir un acte de partit a Catalunya en aquestes setmanes de compte enrere per a l’1-O. 

Impugnat l'abús “descarat” del Parlament

L’Advocacia de l’Estat explica que la proclamació d’una república, després de la celebració d’un referèndum, ja vetat, respecte del qual la llei sembla «endevinar» que el seu resultat serà favorable a la independència, suposa que el Parlament «s’arrogui un poder, del qual indubtablement està mancat en nom del poble català, al qual imputa la sobirania nacional» que no té. L’admissió a tràmit de la impugnació ha de ser notificada a tot el Govern català.