CONCLUSIONS DE LA COMISSIÓ

El Parlament demanarà que es jutgi Rajoy per l''operació Catalunya'

JxSí, CSQP i CUP aproven per unanimitat les conclusions de la comissió parlamentària sobre les clavegueres de l'Estat

zentauroepp39854622 pla general de la comissi  d investigaci  de l operaci  cata170829145637

zentauroepp39854622 pla general de la comissi d investigaci de l operaci cata170829145637 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

En quadro, donada l'absència de Ciutadans, del PSC i del PP, i sense totes les compareixences que es van demanar, la comissió d'investigació del Parlament sobre l''operació Catalunya' ha finalitzat aquest dimarts els seus treballs. En el moment de les conclusions, els tres grups que han arribat fins al final han coincidit en la necessitat de no quedar-se en un simple document-rebequeria per la presumpta actuació corrupta de l'Estat, sinó que han reclamat que es depurin conseqüències polítiques i judicials. I que arribin fins al president del Govern, Mariano Rajoy.

Junts pel SíCatalunya Sí que es Pot i la CUP s'han votat entre ells les pròpies conclusions. Les tres, per tant, han quedat aprovades per l'equivalent de 83 dels 135 escons del Parlament. I la setmana que ve seran sotmeses a la votació del ple, on sí que hi seran, no en queda una altra, els tres grups que van decidir al seu dia absentar-se.

En les conclusions es demana seguir amb la persecució d'aquestes presumptes actuacions i esperen que sigui la Fiscalia qui ho faci, i si no, poden ser els mateixos grups els que presentin les pertinents querelles. Es demanden responsabilitats judicials contra tots els càrrecs de la policia que presumptament han intervingut en la construcció d'una trama paral·lela per investigar i perseguir els rivals polítics. “A tots els dissidents de l'estatus quo, que són els independentistes a Catalunya i Podem, a la resta de l'Estat” ha apuntat l'anticapitalista Mireia Boya.

I responsabilitats polítiques. No solament les més òbvies, és a dir, la dimissió de l'exministre Jorge Fernández Díaz com a diputat i president d'una comissió al Congrés, sinó també, la dels seus superiors jeràrquics, Rajoy, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, tenint en compte que els tres partits creuen demostrat que tots dos estaven al corrent de les actuacions que dirigia el llavors ministre de l'Interior.

'Modus operandi' habitual

Notícies relacionades

El diputat de CSQEP Albano-Dante Fachin ha reclamat que les conclusions de la comissió, i l'existència “demostrada” d'una trama per part de les clavegueres de l'Estat contra l'independentisme no s'usin com a disculpa per part del PDECat, en referència als casos de corrupció que afecten CDC. “Hi ha hagut corrupció i no tot el que ha sortit prové de les clavegueres de l'Estat”, ha advertit el líder de Podem Catalunya. Fachin, a més, ha anat més lluny sobre Rajoy i ha demanat que sigui jutjat per aquesta operació.

Mireia Boya ha assenyalat que no es tracta d'una sola 'operació Catalunya', sinó que n'hi ha “hagut i n'hi haurà moltes altres, perquè aquest és el ‘modus operandi’ de l'Estat des dels anys 70", en referència implícita, per exemple, als GALLluís Guinó, postconvergent de Junts pel Sí, ha demanat no estendre el mantell de sospita “sobre el conjunt de la policia”. “Els corruptes tenen nom i cognoms, i contra s'han d'exercir les actuacions judicials que siguin pertinents”, ha sentenciat.