SOBRE LA BASE DE LA LLEI CATALANA

El Govern descarta que els Mossos impedeixin l'1-O

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, assegura que la policia catalana facilitarà la participació en el referèndum

zentauroepp28521448 barcelona 30 01 2015 pleno en el ajuntament de barcelona en 170714104000

zentauroepp28521448 barcelona 30 01 2015 pleno en el ajuntament de barcelona en 170714104000

2
Es llegeix en minuts

El conseller d’Interior, Jo-aquim Forn, descarta que els Mossos d’Esquadra evitin la celebració del referèndum previst per al diumenge 1 d’octubre: «No només no arribarem a impedir el referèndum, sinó que serà tot al contrari: hi facilitarem la participació». En una entrevista publicada ahir a El Punt Avui, Forn assegura que els Mossos han de respectar la legalitat catalana «que emana del Parlament» i diu que és probable que l’Estat posi en situacions complicades el cos, però que les estudiaran quan es produeixin.

També rebutja que el Govern de Madrid pugui suspendre les competències de la policia catalana perquè el procediment per portar-ho a terme és molt complicat: «La gent especula amb la suspensió dels Mossos, la suspensió de l’autonomia, l’estat d’excepció, si Millo [delegat del Govern] pot convocar eleccions..., però no és tan fàcil», argumenta. Forn nega així mateix que la dimissió de l’anterior director dels Mossos, Albert Batlle, dilluns, es degués a una maniobra de la seva conselleria: «No només no hi ha cap purga, sinó que no hi ha cap mena d’inquietud entre els comandaments dels Mossos».

Notícies relacionades

El conseller, que fins que va ser nomenat era portaveu del grup Demòcrata a l’Ajuntament de Barce-lona, afirma sentir-se decebut amb l’actitud de l’alcaldessa, Ada Colau, davant l’1-O, del qual afirma que «no és una mobilització, és un referèndum». «Vendre-ho com si fos una mobilització o una performance em sembla totalment fora de lloc. És la manera que té sempre [Colau] d’escapolir-se dels compromisos», critica Forn en aquesta entrevista, en la qual recorda que l’alcaldessa es va comprometre a consultar l’adhesió de Barcelona a l’AMI i que la votació encara no s’ha produït.

TURULL, DESAFIADOR

Per una altra part, el conseller de Presidència, Jordi Turull, ha lamentat que l’Estat es dirigeixi als interventors i els responsables econòmics de la Generalitat amb les noves mesures de control econòmic a través del Fons de Liquiditat Autonòmic per controlar l’1-O. «Si busquen els responsables de qualsevol decisió, que agafin una foto del Govern de la Generalitat», va deixar anar ahir Turull abans d’assistir a un acte a Parets del Vallès. «Aquí els responsables som els membres del Govern de forma conjunta i solidària. Els consellers, conselleres, el vicepresident i el president», va afegir. Sobre els informes financers setmanals que haurà d’aportar el Govern a l’Executiu del PP, Turull va dir que «tota la documentació la tenen perquè desgraciadament la Generalitat fa mesos que està intervinguda financerament».