ESMORZAR INFORMATIU A MADRID

Rajoy carrega contra el "radicalisme" i la "cridòria" després de l'acostament de PSOE i Podem

Demana "mesura" hores després de l'elecció de Sánchez com a secretari general

El cap de l'Executiu diu que Cifuentes, que apareix en les quinieles successòries, és "llavor" de futur "per a Madrid"

La presidenta madrilenya torna a proclamar la seva innocència. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy ha anat aquest dilluns a un esmorzar de treball al Casino de Madrid. El president del Govern ha sigut el teloner de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que ha fet un balanç dels seus dos primers anys al capdavant del Govern autonòmic. Rajoy ha pronunciat un breu discurs, d'encara no cinc minuts, en què ha repassat el currículum de Cifuentes i ha aprofitat per reivindicar la "moderació" i "concòrdia" just unes hores després que Pedro Sánchez hagi sigut elegit nou secretari general del PSOE i que Podem hagi presentat dues mocions de censura a l'Assemblea de Madrid i el Congrés dels Diputats. "Necessitem moderació, tranquil·litat, concòrdia i bones formes i no crispació i no generar problemes on no n'hi ha de manera inútil", ha afirmat.

Segons el president del Govern, s'ha de "deixar de banda la cridòria" i el "radicalisme". "Això no serveix absolutament per a res", ha afegit Rajoy, temorós que el retorn de Sánchez i la possible entesa amb Podem i Ciutadans pugui tombar algunes de les seves lleis estrella de la legislatura passada.

En aquest context, ha lloat el treball de Cifuentes a la Comunitat perquè ha sabut "pactar" (amb Ciutadans) mentre "altres", en referència a Podem, "han preferit la retòrica de l'enfrontament i la crispació".

POSSIBLE SUCCESSORA

Tot i que s'esperava algun gest a una dirigent que apareix en totes les quinieles per succeir Rajoy, el cap de l'Executiu ha mostrat que falta molt per a aquest moment i s'ha limitat a fer un breu discurs amb aquesta referència 'espacial': "La gestió de Cifuentes és llavor de futur per a Madrid". El comentari deu haver alleujat alguns dels assistents, com la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que juntament amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, formen part d'aquestes quinieles de futur.

EN CONTRA DE LA CORRUPCIÓ

Notícies relacionades

En el seu discurs, Cifuentes ha tret pit del seu treball en l'àrea econòmica i en la lluita contra la corrupció. En aquest últim assumpte, la presidenta ha anunciat que portarà a la fiscalia general de l'Estat l'existència de possibles irregularitats en cursos de formació contractats amb la Cambra de Comerç de Madrid i també una compra de preferents per part del Consorci Urbanístic Móstoles Sur el 2009. Aquests dos assumptes ja estan sent investigats per la Guàrdia Civil. 

Cifuentes va actuar així també en el cas del Canal de Isabel II, en què s'investiga el desviament de més de 20 milions d'euros en l'anomenat 'cas Lezo', pel qual està empresonat l'expresident Ignacio González. El col·loqui ha anat seguit per un torn de preguntes. Una d'elles ha sigut si la presidenta s'havia sentit recolzada pel partit per la moció de censura de Podem i també pels informes de la Guàrdia Civil que van plasmar les seves sospites sobre la presumpta participació en el finançament irregular del PP madrileny en el 'cas Púnica'. Els indicis no van ser considerats suficients pel jutge per imputar-la. "M'he sentit recolzadíssima", ha dit Cifuentes.