lDesafiament independentista

Aquestes són les preguntes dels últims 10 referèndums d'independència celebrats al món

j

j / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts

Ahir, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras van comunicar la data i la pregunta del referèndum en un acte solemne celebrat al Palau de la Generalitat. El president català va revelar la data, l’1 d’octubre, i la pregunta : « ¿Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?». Però, ¿com han sigut les preguntes en els últims 10 referèndums d’independència celebrats entre el 1991 (Ucraïna) i el 2014 (Escòcia)? 

ESCÒCIA

EL MÉS RECENT 3 Es va celebrar el 2014 i va triomfar el no.  La pregunta va ser: «¿Hauria de ser Escòcia un país independent?». Hi havia dues opcions: sí o no.

PUERTO RICO

NO VINCULANT 3Aquest estat lliure associat als Estats Units ha celebrat diversos referèndums d’independència. L’últim, que es va  celebrar l’any 2012, no va ser vinculant. Es preguntava als ciutadans: «¿Vostè està d’acord a mantenir la condició política territorial actual?». Hi havia dues opcions: sí o no. Els que van votar en contra havien d’escollir entre ser un estat dels Estats Units, continuar sent un estat lliure associat o ser independents. Va triomfar el no, i dins d’aquesta opció la de ser un estat més dins dels Estats Units.

SUDAN DEL SUD

INDEPENDÈNCIA 3La papereta mostrava dues opcions: unitat o secessió (del Sudan). Va guanyar la independència amb el 98% dels vots i el país es va independitzar aquell mateix any (2011).

MONTENEGRO

INDEPENDENT 3El referèndum es va celebrar el 2006 per decidir si el país seguia a la Federació de Sèrbia i Montenegro. «¿Vol que la República de Montenegro sigui un estat independent amb ple reconeixement legal i internacional?» Hi havia dues opcions (sí o no) i va guanyar el sí amb el 55,5% dels vots.

OSSÈTIA DEL SUD

NO RECONEGUDA 3Aquesta regió de Geòrgia va ser consultada el 2006. Va guanyar el sí, però ni l’ONU ni la UE van reconèixer el país. La pregunta va ser: «¿Ossètia del Sud hauria de mantenir el seu estatus actual d’estat independent de facto?»

TIMOR ORIENTAL

PER L’AUTONOMIA 3Celebrat el 1999, els votants havien d’introduir una de les següents paperetes: «¿Accepta l’autonomia especial proposada per al Timor Oriental dins de l’estat unitari de la República d’Indonèsia? Accepto»; o «¿Rebutja l’autonomia especial proposada per al Timor Oriental, cosa que comporta la separació del Timor Oriental d’Indonèsia? Rebuig.» Va guanyar seguir sent part d’Indonèsia.

EL QUEBEC

MEGAPREGUNTA 3La consulta (el 1995) va preguntar: «¿Està d’acord que la regió del Quebec hauria de ser sobirana després d’haver fet una oferta formal al Canadà per una nova associació econòmica i política, dins dels termes de la llei, respectant el futur del Quebec i de l’acord firmat el 12 de juny de 1995?». Entre el sí i el no i va triomfar el no per poc més de 50.000 vots.

ERITREA

AVAL DE L’ONU 3La pregunta del referèndum, supervisat per l’ONU, va ser «¿Desitja que Eritrea sigui un país independent i sobirà?» Va vèncer el sí amb gairebé un 99% llarg dels vots i es va independitzar, dos dies després, d’Etiòpia.

BÒSNIA I HERCEGOVINA

UNANIMITAT 3 La pregunta: «¿Està a favor d’una Bòsnia i Hercegovina sobirana i independent, com a estat de ciutadans musulmans, serbis, croats i altres que hi viuen?» Hi va haver més del 99% de sís.

Notícies relacionades

UCRAÏNA

FA 26 ANYS 3 «¿Dona el seu suport a l’Acta de Declaració d’Independència d’Ucraïna?» Dues opcions: sí i no. El sí va guanyar amb més del 90% dels vots.