LES PORTADES DE LA PREMSA

De la trama del Canal del PP, la rebel·lió dels fiscals i les veritats de Marhuenda

'La Razón' proclama que "mai, mai, mai" va coaccionar Cifuentes per tapar el desfalc que arriba al seu conseller delegat ni s'ha inventat una informació

'El País', 'El Punt Avui', 'Ara' i 'La Vanguardia' clamen contra la manipulació de la fiscalia; 'El Mundo' demana descontaminar el sistema amb una catarsi de la vida pública

portada-abc-21-04-2017

portada-abc-21-04-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'escàndol per la corrupció del PP de José María Aznar, Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre, lluny de minvar, creix i acapara l'atenció de la primera edició del quiosc de la capital del regne d'Espanya i, en menor mesura de la premsa de Barcelona. Tant per la magnitud del desfalc perpetrat pel detingut expresident madrileny Ignacio González en el Canal d'Isabel II, el registre a cinc companyies (OHL, Indra, PwC, Cuatrecasas i Saerco) com per la derivada de la rebel·lió dels fiscals a les ingerències del Govern espanyol i els nous responsables del ministeri públic, José Manuel Maza Manuel Moix.

La guinda la serveix 'La Razón'. Mauricio Casals, el president del diari, i Francisco Marhuenda, el director, van declarar davant el jutge Eloy Velasco per suposades coaccions a Cristina Cifuentes, presidenta madrilenya, perquè no destapés el sidral en el que afecta a Edmundo Rodríguez Segundo, ex mà dreta de González al Canal, i conseller delegat del diari.

MAI, MAI, MAI

I encara que van sortir a peu i encara imputats del tribunal, com consigna 'Abc', 'La Razón' proclama la innocència de tots dos en un editorial titulat "La verdad por encima de todo". Corona la portada i sosté que "mai, mai, mai" van amenaçar a ningú ni es van inventar una informació, que menyspreen qualsevol pràctica corrupta i emplacen "los partidos, que tienen la responsabilidad de repudiar la justicia sumaria y los linchamientos. La verdad no se escribe con renglones torcidos. Los nuestros son tan rectos como nuestros lectores quieren y esperan".

UNA MAGISTRADA ES VA XIVAR

Amb tot, el quiosc consigna que el fiscal pot demanar avui presó per a González i Rodríguez, l'"amic desesperat" pel qual intercedia Marhuenda; així com les sospites que des del Govern es va avisar fa dos mesos l'expresident madrileny que el detindrien, cosa que li hauria permès destruir proves i vendre alguna finca. 'Abc' afegeix que també hauria sigut alertat d'això per Casals, el president de 'La Razón', que hauria rebut la xivatada d'una magistrada que no identifica però que defineix com a "amiga de la casa".

LUCRE PARTICULAR I DEL PP

Pel que fa a la magnitud del saqueig del Canal -podria venir del 1998, almenys, fins al 2015-, els titulars de portada apunten que es van desviar desenes de milions a paradisos fiscals ('La Razón'), que el jutge rastreja una comissió d'OHL a González a Suïssa del 2007 per 1,4 milions d'euros a través d'Anglo Irish Bank que el PP coneixia perquè va alertar d'això el llavors gerent Álvaro Lapuerta ('El Mundo') i que González va exigir diners a diverses empreses per finançar el PP per la campanya de les eleccions del 2011 ('El País').

LA SORT DEL PP I DEL RÈGIM

L'editorial d''Abc' emplaça Rajoy a canviar d'estratègia amb la corrupció, que el partit governamental s'enfonsa. Títols: "obligado a dar la cara. Se trata de casos del pasado, sí. Pero afectan al presente con efectos muy tóxicos y el PP tiene que encontrar soluciones. Resignarse, lamentarse o ponerse de perfil no es una opción".

El d''El Mundo' obre el focus i es preocupa pel règim més que pel PP: "La vida pública debe someterse a una catarsis profunda y sincera. 'Descontaminar el sistema es necesario para frenar el populismo", diuen els titulars d'un text que no oblida reclamar una verdadera independència judicial i separació de poders ni el paper de 'La Razón', a qui no cita, i de les grans empreses.

MINISTRE I FISCALIA, SOTA SOSPITA

L'editorial d''El País' critica la manipulació partidista de la fiscalia per part del Govern. Es titula "fiscalía bajo sospecha. Es intolerable que el perseguidor de delitos trate de tapar la corrupción". Denuncia que l'Executiu de Rajoy ni tan sols s'hagi pres la molèstia d'aparentar una altra cosa quan la rebel·lió dels fiscals ha deixat al descobert la fundada sospita que va renovar els responsables per tapar els escàndols del PP.

En el mateix sentit, amb més o menys acritud, van altres tres editorials. El d''El Punt Avui' ("Utilització desigual de la fiscalia") demana dimissions. El de 'La Vanguardia' ("Les crítiques a la justícia i el fiscal Moix"), que enyora la falta de polítics amb sentit d'Estat que no ataquin desaforadament jutges i fiscals tant com assumeix que no hi pot haver ceguesa davant els intents del poder d'orientar l'acció judicial i que conclou que el del cap d'anticorrupció és "un mal inici".

Finalment, el d''Ara' ("La revolta dels fiscals deixa en evidència el discurs del PP") que considera "incomprensible que el fiscal general i el ministre de Justícia continuïn en el càrrec", encara que assumeix que hi ha una explicació: Rajoy, el president del Govern que va nomenar Rafael Catalá i Maza serà el primer en democràcia que haurà de declarar en un judici per corrupció, encara que ho consideri "pura normalitat" i pot ser que sobrevisqui a aquesta crisi.

JUNQUERAS, MÉS RESPONSABLE PENAL

El quiosc, d'altra banda, té com a segon fil conductor l'atemptat dels Camps Elisis -un acte gihadista en suport de la candidata Le Pen de cara a diumenge- i consigna el compromís pel referèndum sobre el futur de Catalunya.

"El Govern lo convoca de palabra", titula 'La Razón' en una pàgina interior. Els d''El País' diuen: "Puigdemont extrema las precauciones para evitar el Constitucional" i "Informes jurídicos del Gobierno señalan a Junqueras como responsable penal si hay consulta"; el text afegeix que això és tant per les partides econòmiques que depenen del vicepresident i conseller d'Hisenda com perquè el disseny orgànic de la Generalitat desprotegeix més el líder d'Esquerra.  

         

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"González exigió dinero a varias empresas para financiar al PP"; "Los fiscales del caso se rebelan contra su jefe por tratar de impedir registros"; "El PP espera que Aguirre dimita y no se atrinchere"; "El ataque a una patrulla policial sacude París a tres días de las elecciones"

EL MUNDO

"El juez rastrea una comisión de OHL a González en Suiza que el PP conocía"; "Su hermano sobornó a funcionarios del chavismo para obtener contratos"; "González vendió una finca de Marbella en plena investigación"; "Ataque en París: El terror golpea el final de la campaña electoral francesa"

ABC

"Aguirre, entre lágrimas: 'Para mí lo de Ignacio sería muy lamentable'"

LA RAZÓN

"Editorial: La verdad por encima de todo"; "La trama del Canal desvió decenas de millones a paraísos fiscales"; "Un atentado en París sacude el final de la campaña"

ARA

"Els fiscals es rebel·len contra la ingerència del PP"; "Un policia mort en un atac a París"; "Mendoça, una lliçó d'ironia cervantina"; "La fiscalia demana allargar la instrucció contra Forcadell"; "Colau vol aturar el túnel de Glòries i canviar d'empresa"

EL PUNT AVUI

"Compromís pel referéndum"; "Atac al cor de París a tres dies de les eleccions"; "La renda garantida de ciutadania es tramitarà al SOC"; "Els vehicles dièsel, sense descompte als peatges"; "Pressions per aturar el procés al PP de Madrid"; "Màrius Serra: 'Tenim l'oli calent i els ous trencats: fem la truita'"

LA VANGUARDIA

"Un atemptat sacseja França a tres dies de les eleccions"; "El jutge investiga les finances de les campanyes electorals d'Aguirre"; "L'Ajuntament pararà les obres de les Glòries i rescindirà el contracte"; "Més d'un centenar d'alts càrrecs avalaran el referèndum"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Tiroteig als Camps Elisis"; "La cúpula del PP empeny Aguirre cap a la dimissió"; "Mendoza rep el Cervantes amb un elogi de l'humor"; "Glòries: el túnel que no s'acaba mai"