LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

El PSOE perd 11.000 militants en 3 anys

Sánchez busca aglutinar tot el vot contra Díaz i desacredita López

La precandidata ataca Iglesias per utiltzar la imatge dels expresidents en el 'tramabus'

 

  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Si hi ha xifres que reflecteixen un estat d'ànim, aquesta és una d'elles. El PSOE ha perdut en poc menys de 3 anys 11.000 afiliats. Les dades encara són provisionals, però els socialistes van confirmar aquest dimarts que els militants amb dret a vot a les primàries del 21 de maig són 187.360, lluny dels 198.364 que estaven inscrits a les eleccions del juliol de 2014 que va enfrontar Pedro Sánchez amb Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. Els precandidats necessitaran, per tant, al voltant de 9.300 avals per poder competir (5% del cens). 

Susana Díaz

PRECANDIDATA SECRETÀRIA GRAL.

"Alguns tenen al full de servei el ressentiment i l'odi, i amb això no es construeix Espanya"

Ni la intensa polarització, ni el pas endavant de Susana Díaz per disputar el lideratge, ni la tornada de Sánchez  després del seu "enderrocament” l'octubre passat han aconseguit taponar la sagnia d'una bases cridades a votar en un clima d'hostilitat oberta entre els precandidats. Els efectes d'una precampanya negativa -que formalment va arrencar aquest dilluns- en aquest context d'aparent desafecció són una incògnita.Les dades no expliciten quan s'han produït les fugues més quantioses, si ha pesat més l'‘efecte Podem’ o la crisi interna, però evidencien la situació dramàtica del PSOE i la contradicció que viu: en el seu moment més decisiu de definició ideològica des de l'abandonament del marxisme, la militància mostra el seu cansament.

També ho és la capacitat de moure vot que puguin tenir els mítings, encara que la història demostra que en aquests escenaris els militants ja tenen el seu candidat definit, de manera que l'objectiu de la campanya se centra a activar la participació.

UN DEBAT SENSE DATA

El moment central serà amb tota probabilitat un debat a tres que organitza el PSOE i que encara està sense data. En una trobada de dimarts entre els equips es va decidir posposar l'elecció del dia que s'acabi el període de recollida d'avals i se certifiquin les candidatures (8 de maig). Els de Sánchez tenen pressa per tancar la data per organitzar els seus actes de campanya, Patxi López reclama més debats per guanyar empenta i a Díaz li sembla bé assumir-ne un, com proposa el partit.

Pedro Sánchez

PRECANDIDAT SECRETARI GRAL.

"Podeu ressituar el lloc del PSOE, al costat de l'esquerra, lluitant per ser la primera força política d'aquest país"

Pendents d'aquesta cita, Sánchez s'endinsa en la precampanya amb dos atacs evidents. Un contra Díaz, a la qual diu que portarà el PSOE a perdre per darrere de Podem. La presidenta de la Junta d'Andalusia li va tornar el dard aquest dimarts des d'un míting a Alcalá de Henares (Madrid) i li va recordar la seva victòria en les autonòmiques del 2015. El segon, contra López, amb qui comparteix part del nínxol de militants, en un intent de aglutinar tot el vot útil 'anti-Díaz'.

La seva tàctica de desprestigi va aprofundir aquest dimarts l'equip sanchista, que va parlar amb desdeny de López. Dilluns li van demanar que retirés la precandidatura, i com que el basc s'hi va negar, els col·laboradors de Sánchez van aprofundir aquest dimarts en el seu atac per traslladar als afiliats que no té verdader projecte polític i que el dilema del PSOE només té dos noms: Sánchez o Díaz.

DARDS CREUATS

La dirigent andalusa va parlar d'"unitat" però tampoc va escatimar a enviar avisos a navegants. El primer, al secretari general de Podem, arran del ‘tramabús’. "No permetré, senyor Iglesias, que ningú falti al president Rodríguez Zapatero, ni Felipe González, que han sigut els millors. El PSOE, de complexos, cap”, va reivindicar per apel·lar a un partit diferenciat dels morats, lluny de l'estratègia d'aliances que proposa Sánchez. 

Patxi López

PRECANDIDAT SECRETARI GRAL.

"El 21 de maig hi haurà una papereta que posi Patxi López, perquè al dors posarà unitat i esquerra"

Notícies relacionades

El segon, justament, contra el seu principal adversari intern. “Alguns tenen al full de servei el ressentiment i l'odi, i amb això no es construeix Espanya”, va retreure.

Sánchez, des d'un míting a Guadalajara, va aprofundir que la candidatura de Díaz condueix el PSOE a quedar relegat a tercera força. “Vosaltres podeu tornar a ressituar el lloc del PSOE, al costat de l'esquerra, lluitant per ser la primera força política d'aquest país”, va apel·lar. Va demanar que aquestes primàries siguin la refundació del PSOE per adaptar-lo al segle XXI i recuperar el vot dels joves.