La CUP exigeix a Puigdemont que decideixi la data i la pregunta del referèndum

La resta de forces titllen els pressupostos del Govern català de "no democràtics"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tots els partits, JxSí a banda, han atacat aquest dimarts aferrissadament els pressupostos públics per al 2017 del tàndem Puigdemont-Junqueras en el primer embat parlamentari. Aquest dimecres continuarà i acabarà amb la segura aprovació dels comptes. També la CUP, que fins i tot ha titllat de “xantatge” de l'Executiu el vincle establert entre l'aprovació pressupostària i la convocatòria del referèndum independentista. Eulàlia Reguant ha vingut a dir al president que ara que ja podia comptar com a aprovats els comptes no valen més dilacions. “Si l'exemple és Escòcia, anem tard”, ha assenyalat la diputada anticapitalista, abans d'exigir a Puigdemont que doni la data del referèndum i la pregunta, binària i clara, que s'imprimirà a les paperetes.

Reguant ha llançat un segon avís. “Donem un sí amb data de caducitat. Ni una dilació més que el setembre del 2017. Ni una pantalla més”. No han dissimulat gens els cupaires (que prestaran dos dels seus vots per permetre l'aprovació dels comptes) el seu desgrat davant uns pressupostos en què gairebé no han pogut influir, segons apunten ells mateixos. No hi ha hagut cessió a la CUP. Els 1.300 milions que es destinen a política social surten de la negociació amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Eulàlia Reguant

Cup

"Aquells que critiquen que 'només es parla del procés', no fan res més que parlar del procés"

EL CONSELL DE GARANTIES

La resta de partits, els no independentistes, han unit les seves veus per atacar amb contundència. A les típiques crítiques que tota oposició llança a tot pressupost de tot govern, s'hi ha unit aquesta vegada l'escomesa a uns comptes “per no ser democràtics”, en referència al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que va sancionar que hi havia parts del projecte que eren antiestatutàries i inconstitucionals.

Així, el portaveu de CiutadansCarlos Carrizosa, ha afirmat que el projecte no són “uns comptes per sortir de la crisi, sinó per sortir d'Espanya i d'Europa”. Alícia Romero (PSC) ha lamentat que el Govern català no hagi volgut negociar els pressupostos amb cap grup que no fos la CUP: "Defensen el diàleg, però aquí al Parlament no dialoguen amb els que no pensen com vostès".

Joan Coscubiela

CSQEP

"No es pot fer de l'astúcia processista un engany permanent"

Joan Coscubiela (CSQEP) ha criticat als anticapitalistes que hagin entregat un xec en blanc al Govern amb els pressupostos per obtenir a canvi la garantia del referèndum. “Referèndum i pressupostos socials no poden ser peces intercanviables; pressupostos socials, sí, amb reforma fiscal, i referèndum també”, ha afirmat. També ha criticat JxSí que no faci cas del CGE, sobretot perquè la disposició impugnada era “innecessària”.

PROCÉS LIQUIDAT

Notícies relacionades

Alejandro Fernández (PP) també ha centrat el seu missatge en la inclusió en els pressupostos d'una referència al referèndum. “No es respecta ni la legalitat catalana”, ha etzibat en un àcid discurs en què ha parlat del “circ” i el “teatre” d'un procés independentista que ha afirmat que està “liquidat” i ha arribat a la seva “acta de defunció”. “Han passat de l'astúcia a l'estultícia més flagrant”, ha afegit. 

Alejandro Fernández

PP

Han passat de l'astúcia a l'estultícia més flagrant"

Finalment, Roger Torrent, de l'aliança al Govern, ha remarcat que “el que volia assegurar JxSí és que la doble via per arribar al referèndum -l'acordat amb l'Estat i l'unilateral- estigués continguda en aquests pressupostos. “I si no ho està serà la responsabilitat dels que hi votaran en contra”, en referència a Sí que es Pot, que ha anunciat que no secundarà l'esmena de PDECat-ERC.