La Generalitat mira de seduir els catalans a l'exterior perquè es registrin

El Govern català oferirà la targeta sanitària per als expatriats que viatgin a Catalunya

 

  / ACN / RAFA GARRIDO

1
Es llegeix en minuts

El Govern de PDECat-ERC mirarà d'acostar-se als catalans residents a l'estranger, històricament decantats cap al sobiranisme, però, al mateix temps, poc habituats a participar en les cites electorals. Així, aquells que s'inscriguin al registre de la Generalitat de catalans residents a l'exterior tindran accés a la targeta sanitària per a estades temporals de dos mesos a Catalunya, que els garantirà la mateixa cobertura sanitària que als residents. En l'actualitat, aquells que no estan empadronats en alguna població catalana no poden disposar dels serveis sanitaris com si fossin locals. Actualment hi ha 284.374 catalans residents a l'exterior, un 7,7 % més que el 2016. Una important borsa de vots, per exemple, en unes eleccions o en un referèndum.

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i el de Salut, Toni Comín, han firmat aquest dilluns al Palau de la Generalitat un acord mitjançant el qual la Generalitat prestarà nous serveis als catalans que estiguin inscrits en aquest registre.

Romeva ha explicat que mitjançant aquest acord el Govern espera que "les sol·licituds d'inscripció al registre augmentin exponencialment", ja que ara els catalans a l'exterior tenen "nous incentius" per fer-ho.

"Els catalans que estan fora tenen una situació administrativa de no residents perquè no estan empadronats; per això, l'acord és transcendental perquè els residents a l'exterior tindran els mateixos drets que els residents a Catalunya", ha subratllat Comín.

"SENSE VINCULACIÓ" AMB EL REFERÈNDUM

Encara que la creació del registre de catalans residents a l'estranger va suscitar certa polèmica amb l'oposició pel debat sobre el cens d'un eventual referèndum independentista, Romeva ha descartat la seva vinculació i ha recordat que el registre serveix per prestar serveis de "tot tipus" als catalans.

Notícies relacionades

"Al Parlament ja existeix una llei en tràmit sobre la votació electrònica dels catalans a l'exterior [després del fiasco de les últimes convocatòries, amb les presumptes traves interposades per les ambaixades espanyoles]", ha dit Romeva, que ha assegurat que aquesta llei i el registre són "dues vies paral·leles".

En l'acte d'avui també s'ha anunciat que els joves residents fora de Catalunya que es registrin tindran accés al Carnet Jove, que els donarà descomptes en actes culturals i d'oci, i que els nens que compleixin 6 anys rebran un xec de 13 euros per a l'adquisició d'un llibre.