Rajoy adverteix a ETA que no hi haurà canvis en política penitenciària

El president espanyol assegura que l'entrega d'armament no implicarà la fi de la dispersió, que és "justa i democràtica"

El 'lehendakari' Iñigo Urkullu el va informar dimarts dels plans de desarmament de la banda terrorista

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Mariano Rajoy ha assegurat a Vitòria que el desarmament d'ETA no comporta cap concessió per part del Govern, que a més no realitzarà cap acció per facilitar l'entrega de les armes. El president espanyol ha afirmat que no hi haurà canvis en matèria penitenciària, ja que l'allunyament dels presos etarres dels seus domicilis és una opció “justa", "democràtica” i "respectuosa" amb les víctimes del terrorisme. Fins i tot ha ressaltat que aquesta estratègia ha demostrat ser “la més eficaç” per acabar amb l'organització terrorista, i per tant no té cap intenció de modificar-la.

Rajoy ha presidit a Vitòria la clausura del congrés del PP basc, celebrat mentre el Govern basc confirmava que el 'lehendakari' Iñigo Urkullu va informar personalment el president espanyol, dimarts passat, dels plans de desarmament d'ETA. La reunió es va celebrar a La Moncloa a sol·licitud del dirigent basc, que va sol·licitar a l'Executiu central que no obstaculitzés l'entrega de les armes. No obstant, per les seves paraules d'aquest dissabte cal interpretar que Rajoy no facilitarà de cap forma els plans d'ETA per donar a conèixer la ubicació dels seus arsenals.

En el seu discurs, Rajoy ha explicat que els terroristes “ja saben el que han de saber”, i ha reiterat que, encara que el desarmament li sembla “bé”, el que de veritat tindria rellevància és “la dissolució” de l'organització. 

SINTONIA AMB FRANÇA

El líder del PP s'ha mostrat convençut que el Govern de França també “aplicarà la llei” amb rigor sense fer cap tipu de concessions a la banda terrorista. En qualsevol cas, falta  veure l'actitud del govern gal davant els plans de la banda. La geolocalització dels 'zulos' de la banda, ubicats la gran majoria al País bascofrancès, es farà arribar el pròxim 8 d'abril a les autoritats franceses a través d'un centenar de voluntaris civils, que han sol·licitat que la seva acció no sigui perseguida judicialment.

REELECCIÓ D'ALFONSO ALONSO

Notícies relacionades

La visita de Rajoy a Euskadi també ha servit per mostrar la seva sintonia amb Alfonso Alonso, que ha sigut ratificat com a president dels populars bascos amb un 94,96% dels vots dels compromissaris, en una votació en què no tenia competència. El president espanyol ha aplaudit el recent acord firmat per Alonso amb PNB PSE per aprovar els pressupostos bascos, i ha ressaltat que "ara és el moment de pactar, a Espanya i al País basc".

Per la seva part, Alonso ha centrat el seu discurs en el terrorisme, i dirigint-se als pares de Miguel Ángel Blanco, el regidor assassinat per ETA, que eren presents al congrés, ha traslladat el compromís dels populars amb les víctimes. Sobre el desarmament d'ETA, ha destacat que falta "molt" per recuperar la convivència deslegitimar el terrorisme perquè ningú "pugui torçar la memòria".