EL POLS INDEPENDENTISTA

La Generalitat anirà a totes perquè es castigui l''operació Catalunya'

Munté avisa que l'Executiu no es quedarà "de braços plegats" i demana el cap del ministre

Tots els partits tret del PP carreguen contra Fernández Díaz després de confirmar-se la conspiració

jrico34581098 barcelona   barcelon s    05 07 2016  pol tica     reuni n d160712101211

jrico34581098 barcelona barcelon s 05 07 2016 pol tica reuni n d160712101211 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

La prova documental de l’existència d’una 'operació Catalunya' per intentar neutralitzar el procés sobiranista ha tornat a enervar els polítics catalans, molt especialment els independentistes. Després que es conegués l’informe policial, revelat  per EL PERIÓDICO, que demostra el complot, la portaveu del Govern, Neus Munté, va assenyalar ahir que la informació no la «sorprèn», cosa que en si mateixa «és molt lamentable». És a dir, Munté va insinuar que l’existència provada de pràctiques il·lícites, en un sentit democràtic, no és res de nou. «En un Estat de dret autèntic, Jorge Fernández Díaz no seria ministre», va sentenciar.

Munté va advertir que l’Executiu català no es quedarà «de braços plegats» davant la desfeta democràtica del Govern del PP. No va especificar les possibles iniciatives polítiques 

i/o legals a emprendre perquè, va afirmar, «el Govern vol treballar amb rigor, ja que aquest no existeix a l’altre costat», en referència a l’Estat. «Treballarem per trobar aquestes proves que ens permetin articular una defensa dels interessos de les persones que s’han vist injustament atacades», va sentenciar la consellera de Presidència. L’àmbit de les actuacions seria tant dins de l’Estat espanyol com davant la comunitat internacional. ERC, per exemple, ja ha anunciat que està disposada a portar l’assumpte fins al Tribunal d’Estrasburg si cal. 

«FÀSTIC I VERGONYA ALIENA»

El líder dels republicans i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, tampoc va amagar el «fàstic» i la «vergonya aliena» que li provoquen les maniobres de l’Estat per mirar de «desprestigiar» els polítics independentistes. Segons l’informe destapat per aquest diari, el comissari José Villarejo, que la setmana passada va revelar davant el jutge l’'operació Catalunya', tenia el «procés independentista» entre les seves «competències».

Neus Munté

portaveu del govern

"En un Estat de dret autèntic, Jorge Fernández Díaz ja no seria ministre"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras es va mostrar convençut que el Govern del PP ha utilitzat «les clavegueres de l’Estat» per buscar draps bruts dels polítics independentistes «per terra, mar i aire», però va afegir que aquestes maniobres no han tingut cap mena d’èxit. Unes pràctiques que, en opinió de Junqueras, s’han vist encoratjades per l’escàs càstig que pateixen a les urnes alguns partits polítics malgrat estar tacats per la corrupció.

El vicepresident va comparar l’'operació Catalunya' i la forma d’actuar de Fernández Díaz amb la utilització fraudulenta dels fons reservats durant els governs de Felipe González, a les dècades dels 80 i 90, i es va sumar a les veus que reclamen la dimissió del titular d’Interior.

COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

La líder de Ciutadans al Parlament català, Inés Arrimadas, es va sumar a les crítiques a Fernández Díaz i va anunciar que el seu partit demanarà la compareixença del ministre al Congrés quan es constitueixin les Corts Generals, el pròxim 19 de juliol. «No és qüestió d’a qui s’està intentant atacar, sinó que s’està atacant tot el sistema democràtic», va lamentar.

Encara que Arrimadas no va demanar explícitament la dimissió del dirigent del PP, sí que va insinuar al programa 'Els Matins' de TV-3 que el cap del titular d’Interior podria formar part del plec de condicions en les negociacions d’investidura amb el Partit Popular: «No m’imagino els meus companys treballant en un govern del PP amb el senyor Mariano Rajoy o el senyor Fernández Díaz», va assegurar la cap de l’oposició.

Inés Arrimadas

líder de ciutadans Al parlament

"No és qüestió de qui s'està intentant atacar, sinó que s'està atacant tot el sistema democràtic"

Notícies relacionades

«Hi ha molta porqueria, ho sabem», va manifestar el portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí Que és Pot (CSQP), Joan Coscubiela, en referència a l’«últim episodi de les clavegueres de l’Estat».

La portaveu del PSC, Eva Granados, es va sumar a les crítiques per «la utilització partidista de les institucions de l’Estat» i va recordar que els socialistes sol·licitaran la posada en marxa d’una comissió d’investigació en el marc del Congrés sobre aquesta qüestió. Ni per un costat ni per l’altre sembla que l’Executiu del PP pugui fer callar les reaccions en contra seu. Li resultarà difícil abocar-hi terra al damunt.