CAMÍ DE LA INVESTIDURA

Sánchez intenta desencallar el bloqueig amb Podem

El candidat a la investidura anuncia que inclourà propostes d'Iglesias en el document negociador socialista

El partit lila exigeix una nova trobada entre el seu líder i el del PSOE per començar a abordar els pactes

undefined32820447 madrid 16 02 2016  politica  reuni n del grupo pod160216173238

undefined32820447 madrid 16 02 2016 politica reuni n del grupo pod160216173238 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Postureig, rebequeria, pols negociador o pur teatre. El PSOE i Podem van escenificar aquest dimarts al Congrés una confrontació que pretenia ser de guant blanc i per moments es va convertir en un espectacle que es va acostar al grotesc. els dos partits diuen que busquen un pacte de  govern però ni tan sols es posen d'acord en quins interlocutors han de seure a parlar. Pablo Iglesias exigeix reunir-se amb Pedro Sánchez per exposar-li en persona els detalls del seu document negociador. El líder del PSOE s'hi nega. Addueix que ja es va reunir amb el podemista el 5 de febrer i que ara és feina dels equips negociadors.

Al vespre, però, Sánchez va intentar desencallar la situació. En un to conciliador, el candidat socialista va dir que el seu partit estudiarà les propostes de Podem i afegirà al document del PSOE les iniciatives amb què coincideixi. Es crearia, així, una barreja dels programes deles dos partits, que podria ser l'embrió d'un pacte. "M'encantaria reunir-me amb Iglesias, però per firmar un acord. I per fer-ho hem de negociar", va dir el líder socialista.   

La qüestió dels participants en les reunions, reconeixen en les dues parts, és "anecdòtica", però bloqueja la situació. "No entendria que algú que vol fer un govern amb nosaltres tingués problemes per reunir-se amb mi", va adduir Iglesias, sempre amb la mà estesa, però amb la voluntat inequívoca de portar el socialista al seu terreny com més aviat millor. "Plena disposició per part meva. Avui mateix, demà, passat, quan ell vulgui", va assenyalar.

L'absurda picabaralla la van protagonitzar els portaveus. Antonio Hernando va explicar que no aconseguia localitzar el seu homòleg, Íñigo Errejón, perquè els seus equips s'asseguessin a negociar. Quan abandonava la sala de premsa se'l va trobar de cara. Tots dos van somriure i es van saludar, estranys a l'intercanvi de menyspreus dialèctics. Aleshores, en una espècie d'univers paral·lel, Errejón va explicar que ja havia advertit a Hernando que la trobada ha de ser bilateral. És més. Podem ni tan sols té formada una comissió negociadora. Fins que el PSOE no renunciï a Ciutadans, només acceptaran diàleg al màxim nivell, Iglesias-Sánchez. 

TO CONCILIADOR

En qualsevol cas, més enllà de la pugna davant de les càmeres de televisió, el to va ser conciliador, malgrat les discrepàncies de fons que els dos partits mantenen respecte a la consulta a Catalunya. "Estic convençut que podem arribar a acords i enteses en uns casos i en altres no, com és el tema del referèndum", va apuntar Hernando. "Hem anat avançant i les portes de Podem estan obertes", va assegurar Errejón, convençut que és possible un pacte.  

Malgrat censurar durament l'actitud del líder de Podem, Pablo Iglesias, en la roda de premsa en què va presentar el seu document de propostes per negociar la formació de Govern, el PSOE va mostrar aquest dimarts estar predisposat a negociar i hores abans de la roda de premsa al Congrés, Hernando va anunciar en una entrevista a Onda Cero que tenia previst trucar per telèfon a Errejón, per impulsar la reunió entre els equips negociadors. "Seguim disposats a parlar amb Podem, malgrat les diferències", ha subratllat.

Notícies relacionades

Hernando va considerar que "es pot treballar sobre algunes coses" del document presentat per Podem. No obstant, va rebutjar de ple el referèndum per a Catalunya, el pla d'augment de la despesa pública en 96.000 milions d'euros (tot i mostrar-se a favor d'incrementar aquesta partida) i l'obstinació "extemporània i excessiva" d'Iglesias per configurar el futur Executiu.

"No estem d'acord amb el referèndum i en això no serà possible posar-nos d'acord", va afegir el portaveu socialista, abans d'assegurar que, en canvi, podran acostar posicions respecte de la reforma constitucional que els dos partits defensen.