Podem matisa que el referèndum que planteja seria "vinculant" i previ a la reforma constitucional

El diputat Juan Pedro Yllanes nega que el document presentat per Pablo Iglesias sigui una maniobra per provocar que hi hagi noves eleccions

 

  / EFE / J. P. GANDUL

1
Es llegeix en minuts

Vinculant previ a la reforma constitucionalPodem ha aclarit aquest dimarts algunes de les ambigüitats respecte de l'aposta per un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya que conté el document presentat ahir pel líder del partit, Pablo IglesiasPablo Iglesias.

Segons ha explicat el diputat de la força morada Juan Pedro Yllanes en declaracions a RAC-1, la consulta tindria un caràcter vinculant. "Si parlem de dret a decidir, l'hem de dotar d'un efecte vinculant", ha assegurat, abans d'insistir que l'article 92 de la Constitució permet celebrar aquest referèndum i que aquest tindria lloc abans d'afrontar la reforma de la Carta Magna que propugna Podem.

Yllanes també ha retret als socialistes la seva "mala memòria", ja que el PSC promovia fa només tres anys una consulta "per aclarir l'estat d'opinió i la voluntat dels catalans respecte a la resta de l'Estat". "Només és recollir una pretensió històrica del PSC. No és una petició nova", ha afegit, i ha instat Antonio Hernando, que la vigília va reiterar el seu 'no' al referèndum, a parlar-ne amb el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i la diputada Carme Chacón.

"NO ÉS UNA MANIOBRA"

Notícies relacionades

Per una altra part, el diputat de Podem ha rebutjat que el nou pas fet per Iglesias respongui a una "maniobra" o sigui una "estratègia" per forçar una nova convocatòria electoral, i s'ha mostrat convençut que la converses arribaran "a bon port".

"Si escoltem Antonio Hernando, serà molt difícil que tinguem un acord de govern. Però hem de tenir esperança per a un acord de progrés. Hem de ser optimistes. Les converses acaben de començar", ha afirmat.